ČOVJEK KOJI JE JEDINI GLASAO PROTIV U šoku sam! Pa kakvu to poruku nakon Soudanija šaljemo huliganima?

Foto: Index 

STIPE CVITANOVIĆ iz Metkovića jedini je član HNS-ove Komisije za žalbe koji je jutros, na hitnoj sjednici, glasao protiv ukidanja kazne El Arabiju Hilalu Soudaniju. Dinamova napadača, podsjetimo, zbog nesportskog ponašanja prijavio je igrač iz četvrte lige, nakon što je njegovo udaranje protivničkog igrača sudac utakmice Tihomir Pejin sankcionirao pokazivanjem na natpis "respect" na svojoj majici.

Disciplinski sudac Saša Pavličić reagirao je na prijavu prema članku 121 Disciplinskog pravilnika i kaznio Soudanija s utakmicom zabrane i "penal" od tri tisuće kuna. Komisija za žalbe hitno se sastala, ukinula odluku, ali i odbacila prijavu igrača NK Plomin. U službenom obrazloženju napisali su da je kaznom Saše Pavličića grubo narušena autonomija suca utakmice, dok Pavličić tvrdi da nije niti mijenjao njegovu odluku, nego reagirao na prijavu što mu pravilnik nalaže.

Jedini član Komisije za žalbe koji je bio protiv ukidanja suspenzije Soudaniju javio nam se nakon sjednice prilično uznemiren i razočaran. 

"Još sam pod dojmom ove odluke, pomalo sam šokiran. Sjednicu smo započeli u opuštenom tonu, iznijeli smo svoja mišljenja, a ja sam u startu naglasio da kao Komisija za žalbe moramo braniti nultu stopu na huliganizam i nasilje. Potez Soudanija je vrsta huliganizma. Pravno to možemo tumačiti kako želimo, pravilnik je na papiru, ali imamo i vlastite oči. Ono što sam vidio, trenutak Soudanijeve slabosti, mora biti sankcionirano. Nemam ništa protiv Soudanija, ali kakvu ćemo to poruku poslati kada on u subotu istrči na teren?" u dahu priča Cvitanović i dodaje:

"Zato sam jedini bio protiv ukidanja kazne, ali preglasan sam. Borio sam se rukama i nogama da ne podržimo nasilje. Neshvatljivo mi je da će Soudani nakon onakvog prekršaja izaći na teren bez kazne. Tenzije u nogometu treba smirivati, a ne ih podizati. Mislim da ovo nije dobar put kojim smo do sada išli, što se Komisije za žalbe tiče. Činjenica je da je sudac vidio Soudanijev prekršaj ne može amnestirati igrača od onog što se vidjelo zdravim očima. Ne mogu glasati za to da prođe nekažnjeno."

Cvitanovića smo pitali i kako tumači odbacivanje prijave igrača iz četvrte lige koji je član HNS-a?

"To morate pitati i ljude koju pišu pravila. Slažem se da su pravilnici u jednom dijelu nakaradni i da bi trebalo mijenjati odredbu prema kojoj baš svatko može podnijeti prijavu. U tom slučaju svako kolo bili bismo zatrpani. No ovo je izvanredna okolnost i mehanizam koji rješava takve slučajeve moramo održati." 

Komisija je većinom glasova (Davor Blašković, Alan Klakočer, Ante Tomaš) uz jedan glas protiv (Stipe Cvitanović) odlučila da se usvoji žalba GNK Dinamo, preinači odluka Disciplinskog suca Prve lige i odbije disciplinska prijava kao neosnovana. 

>>> Rijeka nema stav o slučaju Soudani

>>> Hajduk pozvao klubove da se uključe u borbu 

 

Pročitajte više