TENIS

Čovjek koji odlučuje o Đokoviću protivnik je gej brakova i podrijetlom je s Balkana

Foto: Instagram

ALEX HAWKE je australski ministar imigracija i danas najtraženiji političar na svijetu. Naime, na njemu je odluka o tome hoće li Đoković moći ostati u Australiji.

Podsjećamo, Australski federalni sud odlučio je da Đokoviću odobrava vizu za ulazak u Australiju, ali tu odluku još uvijek može preglasati Hawke. Tko je Alex Hawke?

Podrijetlom je iz Grčke. S deset godina doživio je veliku tragediju

Hawkeovi korijeni su iz Grčke, odakle su njegovi baka i djed emigrirali u Australiju u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Rođen je 1977. godine. Poštuje svoje podrijetlo pa tako svojim sugrađanima uvijek čestita pravoslavne blagdane.

Ipak, kada je jedan novinar Sydney Morning Heralda prejudicirao koje je Hawke vjeroispovijesti, morao je napisati demanti. U njemu se današnji ministar izjasnio kao pripadnik crkve Hillsong, globalne karizmatične kršćanske zajednice koju neki vjernici smatraju sektom.

Hawke je s deset godina doživio veliku tragediju kada mu je preminula majka pa ga je odgojio samohrani otac.

Član Liberalne stranke, izašao iz desne frakcije partije

Hawke je u politiku ušao još prije 20. rođendana kao član Liberalne stranke, jedne od dviju najvećih političkih opcija u Australiji. Liberalna stranka je stranka desnog centra. 

Od početka političke karijere brzo je napredovao, a isticao se svojim rigidnim i konzervativnim stavovima te je svoju stranku vidio kao posljednji bastion čuvanja tradicionalnih vrijednosti u Australiji. 

"Nitko se ne pridružuje Liberalnoj stranci da bi bio ljevičar. Ako se zalažete za obvezni studentski sindikalizam, sobe za ubrizgavanje droge i snižavanje [homoseksualne] dobi za pristanak na seks, možete odabrati zelene, laburiste ili demokrate", rekao je tada.

2009. godine došlo je do sukoba s jednom frakcijom u stranci pa je napustio takozvano desno krilo Liberalne stranke. 2007. godine prvi put je ušao u parlament, a ministar imigracija je od 22. prosinca 2020. godine. Između 2019. i 2020. godine obnašao je i dužnost ministra međunarodnog razvoja.

Podržao inicijativu da se gejevi izbace iz vjerskih škola

U fokus javnosti dospio je u nekoliko navrata. Tako je 2018. godine javno podržao inicijativu vjerskih škola da se izbaci sve gej, biseksualne i transseksualne učenike. Tada je tvrdio da su vjernici u Australiji pod napadom. "Ne mislim da je kontroverzno izbaciti ljude iz vjerskih škola zbog religijskih uvjerenja. Ovo je tema nametnuta od ljevice kako bi u pitanje dovela vjerske slobode", rekao je tada.

U nekoliko navrata eksplicitno je rekao da se protivi gej brakovima te je prilikom izglasavanja zakona o gej brakovima uzeo izuzeće. 

Prošle godine sukobio se s Annom Aly, prvom muslimanskom ženom koja je ušla u parlament. Rekao je kako "njena različitost nije bolja od drugih različitosti". Kasnije je dodatno optužio ljevicu kako "promovira pitanje rasizma i ksenofobije s ciljem da prekine javni dijalog".

U slučaju Đokovićeve vize imao je inicijalni rok od četiri sata od odluke suda, ali australski mediji javili su vijest da Hawke svoju odluku može donijeti u danima koji dolaze, a najvjerojatnije će se to dogoditi sutra. 

Pročitajte više