Crna Gora i Estonija prvi put u play-offu, Turci starosjedioci

OD MOGUĆIH protivnika naše reprezentacije (Krakow, 13:00 sati) Turci imaju više iskustva u dodatnim kvalifikacijama nego sve ostale momčadi zajedno. Između 1999. i 2005. igrali su ih četiri puta zaredom, s polovičnim uspjehom.

Na Euro u Belgiji i Nizozemskoj plasirali su se preko Irske, s kojom ih ždrijeb može spariti i danas. U prvoj utakmici u gostima su izvukli 1:1, a u uzvratu su sačuvali nulu i izborili EP, gdje su ispali u četvrtfinalu.

Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su trećim mjestom ostvarili povijesni uspjeh, izborili su s dvije pobjede protiv Austrije. U gostima su slavili 1:0, a kod kuće su Austrijance razbili 5:0.

Zadnja dva izleta u repesaž ne pamte po dobrom. Euro u Portugalu propustili su zbog ispadanja od Latvije, koja je golom bivšeg napadača Hajduka Marisa Verpakovskisa u Istanbul donijela 1:0. Ilhan Mansiz i Hakan Sukur donijeli su im željenih 2:0, ali Laizans je smanjio, a Verpakovskis im izjednačujućim golom ubio svaku nadu.

Zbog velikog broja Turaka koji žive u Njemačkoj, na SP 2006. bi Tuncay i društvo imali domaću atmosferu. Trebalo je "samo" izbaciti Švicarsku... To se činilo kao nemoguća misija nakon što su Švicarci na svom terenu slavili 2:0, pa u drugoj minuti uzvrata poveli. Međutim, u ludoj atmosferi Ates Necati i Sanli Tuncay (hat-trick) dovode Turke do 4:1, ali u zadnjim sekundama zabio je Marco Streller, a Švicarska je otišla na SP zbog više golova u gostima.

BiH opet na Portugalce?

Crna Gora i Estonija nikad nisu došle niti blizu play-offa, a Bosna i Hercegovina je prvi i jedini put u doigravanju nastupila prije dvije godine.

S Ćirom Blaževićem na klupi od odlaska na SP u Južnu Afriku dijelio ih je prolaz protiv Portugala. U prvoj utakmici pružili su odličan otpor, ali su poraženi 1:0, da bi se u uzvratu raspali pod pritiskom, što su Portugalci iskoristili za još jednu pobjedu, s identičnih 1:0.

Pročitajte više