ODLAZAK ZLATKA KRANJČARA

Crnogorske Vijesti: Kranjčar je napravio čudo i dopustio nam da sanjamo

Foto: Guliver Image

CRNOGORSKE Vijesti objavile su oproštajni tekst o Zlatku Cici Kranjčaru kojeg su opisale kao čudotvorca koji je ispisao najljepšu nogometnu priču u povijesti ove zemlje.

Kranjčar je preminuo danas u Zagrebu u 65. godini nakon kratke i teške bolesti. Legendarni igrač Dinama, osvajač prvenstva s NK Zagrebom i bivši hrvatski izbornik nedavno se razbolio i danas je izgubio najvažniju utakmicu u životu. 

"Ujedinio je Crnu Goru"

Vijest o smrti velikog Cice strelovito se proširila među nogometnim krugovima, a reakcije pristižu bez prestanka. 

On je od veljače 2010. do rujna 2011. kao izbornik vodio reprezentaciju Crne Gore u 12 utakmica. Sjajnim rezultatima u kvalifikacijama za Euro 2012. godine pomogao je Crnoj Gori da izbori plasman u baraž, ali on je već ranije dobio otkaz i nije vodio selekciju u povijesnim utakmicama. 

Prisjetivši se tog perioda, crnogorske Vijesti su napisale tekst sa snažnom porukom.

"Možda zvuči pretenciozno, znajući sve naše podjele i usude, ali - ako je netko ikada ujedinio Crnu Goru u sportskom, i ne samo sportskom smislu, onda je to bio Zlatko Cico Kranjčar", stoji u tekstu koji potpisuje Aleksandar Radović.

Kranjčar je u Podgoricu došao u veljači 2010. godine. Krenuo je s tri uzastopna poraza u prijateljskim utakmicama, ali je onda fantastično otvorio kvalifikacije za Euro 2012.

"Uz njega smo počeli sanjati i vjerovati da je sve moguće"

Upisao je pobjede nad Walesom, Bugarskom, Švicarskom, a onda je u gostima na Wembleyju protiv Engleske odigrao 0:0.

"S Cicinim taktičkim pečatom i duhom, rezultati su doveli Crnu Goru u poziciju da sanja i vjeruje da je sve moguće...", stoji u tekstu

Onda je nastao sukob s predsjednikom Nogometnog saveza Crne Gore Dejanom Savičevićem koji je smijenio Kranjčara nakon prvog poraza u kvalifikacijama. 

Crna Gora je izgubila u gostima od Walesa nakon što je prethodno remizirala protiv Bugarske kod kuće, a Savičević je odluku branio tvrdnjom da Kranjčar ima problema s alkoholom.

"Bajka je imala neslavan kraj, ali hvala ti, legendo"

Crnogorci su uspjeli kasnije izboriti baraž pod vodstvom izbornika Branka Brnovića, ali su tamo s ukupnih 3:0 ispali od Češke.

"Savićević je ispao nekulturan, nekorektan i bezobrazan! Ali mislim da sve što je kazao najviše govori o njemu. Kao i rezultat Crne Gore u baražu protiv Češke. Svi su u Crnoj Gori bili na mojoj strani, javnost i mediji, a on je izgubio i onda je sebe želio da opere preko mojih leđa. To je zaista jadno",  kazao je Kranjčar.

Radović u svom tekstu iskazuje žal zbog takvog rastanka reprezentacije Crne Gore i legendarnog trenera.

"Nogometna bajka je imala takav kraj, neslavan, ali u danu kada je otišao Cico ostaje makar sjećanje na 39 najljepših dana u povijesti crnogorskog nogometa. Hvala, legendo...", stoji na kraju teksta.

Pročitajte više