Cro Cop to naziva najvećom prevarom u borilačkim sportovima, ovako izgleda u praksi

Foto: Screenshot

ENGLESKI MMA borac Paddy Pimblett prije tri dana svladao je Tonyja Fergusona, nekadašnjeg prvaka UFC-ove kategorije do 70 kilograma. Njihova borba bila je održana u sklopu UFC-ovog eventa 296 održanog u Las Vegasu, a Pimblett je do pobjede došao jednoglasnom odlukom sudaca. Više nego o tome, priča se o njegovoj promjeni u kilaži.

U nedavnom intervjuu za Index, legendarni hrvatski borac Mirko Cro Cop Filipović skidanje kilograma pred borbu nazvao je najvećom prevarom u borilačkim sportovima. Ponudio je i rješenje za taj problem, objasnivši zašto ga i smatra prevarom.

Cro Cop: Pravila su suluda

"Najveća prevara MMA sporta je skidanje kilograma. To je najveća prevara borilačkog sporta. Ljudima treba pojasniti... Ljudi ne razumiju što znači uhvatiti se u klinč s čovjekom koji je tvoje kilaže, pet kilograma lakši ili 10 kilograma teži. To je nebo i zemlja. Pravila su suluda. Nekad je službeno vaganje bilo noć prije borbe, a sad je u osam ujutro i dali su borcima ukupno 36 sati za oporavak.

Svaki organizam je drugačiji i ne postoje dva čovjeka koja će na isti način skinuti kilograme. Nekome će zatajiti organi, neki će doživjeti srčani udar... Danas svi skidaju kilograme jer moraju. Imamo primjer Coste koji je u kategoriji do 84 kilograma nastupao s 98 kilograma. Za mene to nisu pravi prvaci. Lažni su.

Meni iz Atletske komisije kažu da sam u pravu, ali da je to kompleksno pitanje. Pa ljudi, jeste li vi normalni?! Evo, ja ću im dati rješenje - vaganje će biti dan prije, tolerancija će biti jedan kilogram i kontrolna vaga će biti sat prije borbe. Prvi put kad padneš vagu, tvoj honorar ide protivniku i krećeš u borbu s dva boda manje. Sljedeći put kad to napraviš, dobit ćeš suspenzije dvije godine", rekao je Filipović.

Pimblett je priznao da je njegova normalna masa oko 85 kilograma, odnosno 15-ak iznad dopuštene gornje granice u kategoriji u kojoj se natječe. Kako izgleda proces gubljenja kilograma pred borbu i vraćanja kilograma nakon nje, objavio je u videu na svom YouTube kanalu.

Pročitajte više