Jokić nestvarnom partijom uništio Minnesotu za veliki preokret NBA prvaka

Foto: Profimedia

NIKOLA JOKIĆ briljirao je za pobjedu Denvera nad Minnesotom 112:97 u polufinalu Zapadne konferencije. Aktualni prvaci NBA lige tako su nakon 0:2 i prvih utakmica na svom terenu, poslije dvije pobjede u gostima te prve domaće, izveli veliki preokret na 3:2 u seriji koja se igra na četiri pobjede. 

Nakon prvih utakmica u Denveru gosti su imali 2:0, a nemoćni prvaci su divljali

Nakon što su Wolvesi pobijedili u obje prve utakmice kod Nuggetsa, a serija se preselila u Minneapolis, činilo se da je senzacija na pomolu. Minnesota je naime nakon otvaranja serije u Denveru imala ogromnih 2:0 i to tako da je prvake ograničila na samo 99 i 80 poena. Sjajnom obranom je izludjela Denver. 

Jokić je bio nemoćan protiv Townsa i Edwardsa, Murray je gađao suce, a Malone ih je lovio po terenu. Osim toga, gosti su do druge pobjede došli bez Rudyja Goberta. S obzirom na sve navedeno te činjenicu da se Minnesoti za prvu utakmicu na domaćem terenu vraćao najbolji obrambeni igrač lige, frustriranom i nemoćnom Denveru se nisu davale prevelike šanse za preokret.

Jokić i društvo su selidbom serije u Minneapolis upalili šampionski mode

No, Jokić i društvo su se odlaskom u Minneapolis vratili u mode prvaka. Aktualni MVP šampionskog finala, koji je nedavno vratio i naslov najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone, briljirao je za veliki povratak Nuggetsa tamo, ali i povratkom serije u Denver. Teniskim riječnikom, Denver je Wolvesima za break uzvratio dvostrukim breakom i sad ima dvije meč lopte. Naime, za prolazak u finale Zapada treba mu još samo jedna pobjeda. 

Primio je nagradu za MVP-a i onda pokazao zašto

Jokić je prije utakmice primio trofej za MVP-a najjače lige, a onda od početka pokazao da će odigrati meč dostojan najprestižnije individualne nagrade u ovom sportu. Završio ga je 40 poena (šut iz igre 15/22), 13 asistencija i 7 skokova. Dodao je dvije ukradene lopte i 1 blokadu. Mora se istaknuti i da nije imao nijednu izgubljenu loptu. Sve ovo ostvario je protiv Rudyja Goberta, koji je nedavno po treći put proglašen najboljim defenzivcem NBA lige. 

Partija za povijest srpskog fenomena

Ovo je po više kriterija partija za povijest NBA. Jokiću je ovo deveta utakmica u doigravanju s 30/5/10 u najvažnijim kategorijama. U zadnjih 59 godina svi ostali centri zajedno ih imaju pet. Nadalje, samo su dva igrača u posljednjih 40 godina odigrali play-off meč s gore spomenutim brojkama. Osim Jokića, to je uspio tek Chris Paul. Suzimo li izbor na ovo stoljeće te ako za kriterij uzmemo 40 postignutih poena na utakmicama doigravanja, samo dva centra imaju pet ili više takvih partija. Shaquille O'Neal i Nikola Jokić.

Najbolji defanzivac lige i dva pomagača nemoćni protiv Jokića

No, vratimo se duelu Goberta i Jokića. Sjajni Francuz (18 poena, 11 skokova, 2 blokade) bio je potpuno nemoćan protiv dominantnog Srbina. Pomagali su mu Naz Reid i Karl-Anthony Towns (23 poena), ali ni oni nisu mogli ništa. 

Ipak, Minnesota je početkom drugog poluvremena preokrenula dotadašnje vodstvo Denvera, ali to je razljutilo Jokića. Pokrenuo je veliku seriju Denvera za dvocifrenu razliku Nuggetsa. Dvoranom se orilo "MVP, MVP!", koji je tako i odigrao treću četvrtinu, sa 16 poena i 5 asistencija te omogućio Denveru odlazak na +14. Tu je bio kraj, a on je potvrđen u 45. minuti, kada je Jokić zabio tricu u lice Gobertu za 106:92. 

Zvijezda Wolvesa odigrala najgoru partiju serije

Mora se naglasiti da su Vukovi igrali bez prvog playa, ozlijeđenog Mikea Conleyja. Osim toga, veliki im je hendikep bio očajna partija Anthonyja Edwardsa, najgora u seriji. Učinak od 18 poena i 9 asistencija to ne otkriva dovoljno, ali to radi podatak da je do zadnje četvrtine većinu poena pogodio iz slobodnih bacanja. Iz igre je imao tek 5/15.

Jokić je pak imao više raspoloženih suigrača. Aaron Gordon postigao je 18 poena uz 10 skokova. Kentavious Caldwell-Pope i Jamal Murray ubacili su po 16, a Christian Braun je s klupe dodao 10. 

Pročitajte više