TRANSFERI

Daily Mail: Solskjaer ima listu želja od 650 milijuna eura, na njoj je i Rakitić

Foto: EPA-EFE

NAKON katastrofalne prošle sezone, u kojoj nije uspio izboriti plasman u Ligu prvaka, Manchester United ovog ljeta sprema veliku rekonstrukciju momčadi.

Kako piše Daily Mail, Solskjaer i njegovi suradnici namjeravaju očistiti svlačionicu od igrača na koje ili a) ne računaju ili b) više ne igraju s istim žarom za klub kao prije. Na Old Traffordu su navodno sastavili golemu listu želja koja ukupno vrijedi 650 milijuna eura, iako je teško očekivati da ću uspjeti dovesti polovicu, a kamoli sve igrače s tog popisa.

Najveća Unitedova želja, i to nije nikakva tajna, je Aaron Wan-Bissaka, fantastični desni bek Crystal Palacea kojemu je u nedavno završenoj sezoni strašno narasla cijena. Sjajni 21-godišnji mladi engleski reprezentativac statistički je jedan od najboljih igrača u Europi na toj poziciji, a u Premiershipu je bio prvi po broju izbijenih lopti, presječenih lopti, broju dobivenih duela te najuspješniji u igri jedan na jedan. On je ujedno i najizgledniji od svih Unitedovih trofeja jer je Solskjaer izričito upravi rekao da želi Wan-Bissaku kojeg će morati platiti oko 55 milijuna eura.

Propadne li transfer Wan-Bissake, sljedeći na listi prioriteta na toj poziciji je PSG-ov desni bek Thomas Meunier koji stoji puno manje, 33 milijuna eura. No, United će u njegovom dovođenju morati brzo djelovati, jer su Arsenal i Everton navodno već u pregovorima, a njima je puno bitniji nego Unitedu.

Napadača našli u Lyonu

Romelu Lukaku je na izlaznim vratima, pa Solskjaeru treba novi napadač, a našao ga je u liku Mousse Dembelea koji je za Lyon prošle sezone zabio 23 gola u svim natjecanjima. Sjajni 22-godišnji Francuz nastavio je s odličnom formom iz Celtica i Lyon će ga teško zadržati ovog ljeta. Navodno za njega traže oko 45 milijuna eura.

Pojačanja su potrebna i u veznom redu, osobito ako Paul Pogba zaista ode iz Manchestera. Tu je nekoliko rješenja, a u United je, kao i pola Europe, zainteresiran za Lyonova veznjaka Tanguya Ndombelea oko kojeg je Tottenham već navodno stupio u pregovore. Najveći je problem cijena budući da ga Francuzi ne namjeravaju pustiti za manje od 75 milijuna eura što je svakako previše Unitedu, ako ne proda Pogbu.

Nešto realniji je transfer Erica Diera iz Tottenhama koji bi trebao zamijeniti Nemanju Matića. Riječ je o igračima sličnog profila, a Dier se baš nije naigrao u Spursima kraj Winksa i Sissokoa. Solskjaera i njegove suradnike, piše Daily Mail, brine Dierova fizička spremnost, ali bi ga rado vidjeli u svlačionici.

Baš kao i Ivana Rakitića koji svim silama pokušava ostati u Barceloni, no Blaugrana ga se očito namjerava riješiti. Rakitić je jedan od najstandardnijih Barcinih igrača u zadnjih nekoliko sezona, ali Španjolci ga navodno žele prodati dok za 31-godišnjaka još mogu dobiti neki novac. Barca će za Rakitića tražiti između 50 i 60 milijuna eura i, dobije li takvu ponudu, pustit će hrvatskog reprezentativca. Na njegovo mjesto već je došao Frenkie de Jong, a Rakitićevim odlaskom rasteretio bi se i budžet za plaće koji je u Barceloni postao ozbiljan problem.

Novac za Felixa mogu potrošiti na puno više igrača

Iako bi taj novac može i želi potrošiti na nekoliko drugih igrača koji mu hitno trebaju, Solskjaer bi želio pobijediti City u utrci za Joaom Felixom. Nevjerojatni Benficin 19-godišnjak ima odštetnu klauzulu od 120 milijuna eura i portugalski prvak ga ne namjerava prodati za manje od tog iznosa. Ni City ni United nisu poslali još nikakvu službenu ponudu, ali Daily Mail smatra da je realnije da će završiti na Etihadu nego na Old Traffordu.

"Utješna nagrada" u veznoj liniji Solskjaeru bi bio Sean Longstaff za kojeg Newcastle traži maksimalno 25 milijuna eura. Njegov transfer će se pokušati realizirati samo ako propadnu svi gore navedeni, a Longstaff je problematičan jer se dosta mučio s ozljedama.

Konačno, kronični Unitedov problem sa stoperima trebali bi riješiti. Harry Maguire ili Milan Škriniar. Ili obojica. Maguirea je još prošlog ljeta panično pokušao dovesti Jose Mourinho, ali je posao propao. Problem je što je Leicester u međuvremenu digao cijenu engleskom reprezentativcu za kojeg sad traži najmanje 80 milijuna eura. Svi klubovi znaju da Solskjaeru očajnički trebaju stoperi i dobro će ih naplatiti. Baš kao i Inter koji bi prodao Škriniara, ali samo za jako puno novca.

Slovački reprezentativac jedan je od najstandardnijih Interovih igrača, a nedavno je potpisao i novi ugovor pa je pitanje bi li se odlučio za klub koji ne igra Ligu prvaka, osobito nakon što je Conte počeo raditi novi, potencijalni vrlo dobar Inter. No, Škriniar je na Old Traffordu također jedna od meta, odnosno alternativa za Maguira.

Pročitajte više