EURO 2020

Dalić: Dobili smo gol iz onoga što smo sedam dana vježbali da se ne dogodi

Foto: EPA

HRVATSKA je na Wembleyju s 1:0 izgubila od Engleske u prvoj utakmici skupine D na Europskom prvenstvu. Strijelac jedinog gola bio je Raheem Sterling u 57. minuti susreta. 

Utakmicu Engleske i Hrvatske u Indexovom studiju komentira Goran Vlaović:

Prvi je pred kamere izašao Domagoj Vida.

"Treba čestitati Engleskoj, bili su danas bolji. Nećemo se predati, naš cilj je proći skupinu i po to idemo. Radili smo puno na tome da ne izlazimo puno, a onda kad smo se jednom otvorili, Englezi su nam zabili gol", rekao je Vida nakon kojeg je pred kamere izašao Gvardiol:

"Znali smo kakva nas utakmica čeka i da su Englezi favoriti ovog prvenstva. Nismo dali svoj maksimum i to se vidi na kraju. Imali smo prilike koje nismo iskoristili kako treba, ali što je, tu je, idemo dalje. Ne bih rekao da imamo problem s realizacijom, dečki su sjajno raspoloženi na treninzima, čekamo pravi trenutak da krenemo s golovima. Osjećaj zbog debija je sjajan, zahvala suigračima što su mi olakšali."

Sterling iznenadio Vrsaljka

Vidu i Gvardiola pred kamerom je naslijedio Šime Vrsaljko koji se nije mogao načuditi tome kako je Sterling došao do lopte kod pogotka. 

"Znali smo da će biti teška utakmica i da će oni na početku napraviti pritisak. Mislim da smo imali boljih i lošijih trenutaka, kao i oni, ali mislim da u idućim utakmicama moramo biti bolji. Ne želim reći da smo bili loši ili katastrofa, ali moramo bolje od ovoga. Analizirat ćemo utakmice da vidimo što moramo popraviti", rekao je Vrsaljko pa dodao:

"Ne znam što bih rekao o golu, u tom trenutku nisam vidio što se događalo, vidio sam kad je došla dubinska lopta do Sterlinga i pokušao uklizati, ali nije mi jasno kako je uopće došao do lopte prije mene. Mogli smo i mi zabiti da smo bolje reagirali, nismo zadovoljni, ali imamo sada pred sobom utakmice."

Dalić tvrdi da je optimist

Nakon igrača izjavu je dao i Zlatko Dalić koji je komentirao svoje odluke da od prve minute krenu Joško Gvardiol na lijevom beku i Ante Rebić kao centralni napadač. 

"Čestitke Englezima na pobjedi, ali i našim dečkima. Teška utakmica. Teško vrijeme, sparno. Dogodila nam se pogreška koju smo sedam dana vježbali da ju ne radimo. Idemo sada dalje, naš cilj je proći skupinu. Opet smo napravili premalo prema naprijed, ali to ćemo popraviti u ove dvije utakmice", rekao je Dalić pa dodao:

"Nismo imali izrađene akcije kako smo trebali imati, ali igrali smo protiv Engleza koji su jaki. Ohrabruje me ovo, optimist sam. Gvardiol je bio u ekipi jer je to zaslužio svojom formom, a s Rebićem smo htjeli dobiti dubinu. Sve je to bilo dobro, ali nedovoljno da se uzme bod protiv Engleske."

Strijelac i asistent podijelili svoje viđenje utakmice

Poslije hrvatskih igrača i izbornika pred kamere su došli Englezi. Prvi je bio strijelac pobjedničkog gola Raheem Sterling. 

"Ako igram na Wembleyju, zabijam. Iskreno, uživam u nogometu i sretan sam samo ako zabijam golove. Kalvin Phillips me lijepo proigrao", rekao je Sterling. 

Nakon toga je dobio neočekivano pitanje od engleske novinarke koju je zanimalo smatra li da je opravdao priliku koju je dobio u prvih 11.

"Jesam li opravdao svoj poziv?" pitao je Sterling pa se nasmijao i kratko prestao pričati pa dodao: "Pokušavam.."

Nakon Sterlinga govorio je Kalvin Phillips koji je namjestio pogodak Sterlinga. 

"Bila je ovo sjajna utakmica, drago mi je što sam mogao pomoći svojoj momčadi. Naš izbornik vjeruje u nas, znamo da nismo tu zato što nam je tako dao, nego zato što smo zaslužili", rekao je Phillips.

Southgate jako zadovoljan nakon pobjede

Izbornik Engleske Gareth Southgate dao je nakon utakmice izjavu za BBC One u kojoj je nahvalio Raheema Sterlinga i Kalvina Phillipsa, kreatore pogotka za pobjedu nad Hrvatskom. 

"Drago mi je da smo navijačima i cijeloj naciji dali ovakvo ugodno poslijepodne. Igrači su se sjajno nosili s ovako velikom utakmicom. Odmah od početka, nevjerojatan tempo. Odmah smo preuzeli kontrolu", rekao je Southgate pa dodao:

"Bilo je trenutaka u kojima nam je tempo padao zbog teških uvjeta za igru, ali većinu utakmice imali smo kontrolu i nismo Hrvatskoj dali puno prilika. Kalvin Phillips je igrač koji je jako podcijenjen. Sjajno je krenuo u svoju reprezentativnu karijeru. Bio je odličan tijekom cijele utakmice, ali i svi su bili, jako sam sretan i zbog Sterlinga. Stalno je bio opasan, pokazao je da mu opravdano vjerujemo."

Nakon pohvala za svoje igrače, osvrnuo se na utakmice koje dolaze i najavio da će u momčadi Engleske biti promjena u utakmicama sa Škotskom i Češkom.

"Trebat će nam tijekom ovog turnira svi napadački raspoložen igrači. Možemo raditi promjene i moramo ih raditi. Sada je ključ bio pritisnuti hrvatske veznjake i uspjeli smo. To ih je ograničilo, a naši braniči su lako uzimali duele i osvajali duge lopte. Bio je ovo dan kad je svatko na terenu napravio točno ono što se očekivalo", rekao je Southgate. 

Pročitajte više