Dalić je Ćirina škola: Slavni trener gradio je autoritet tjeranjem nebitnih igrača

Getty Images / Guliver image

HRVATSKI izbornici često su na pripremama za velika natjecanja gradili autoritet na igračima "druge klase" koje su imali u kadru. Zlatko Dalić, prema informacijama koje za sada imamo iz Rusije, šalje kući s prvenstva Nikolu Kalinića, nakon što je 30-godišnji napadač već dvaput odbio ući u igru, protiv Brazila na Anfieldu tijekom priprema te u prvoj utakmici SP-a u Kalinjingradu protiv Nigerije.

Službena verzija glasi da Kalinića bole leđa, ali svi koji prate reprezentaciju proteklih mjesec dana, vide njegovo nezadovoljstvo statusom u momčadi. 

Dalić je posegnuo za klasičnim rješenjem i poslao poruku ostalim igračima da drži stvari pod kontrolom. 

To je škola majstora spina Ćire Blaževića, uz kojeg je Dalić učio o nogometu.

U Ćirinoj eri na klupi Hrvatske bilježimo dva slična slučaja, kada je "giljotirao" igrače koji mu zapravo nisu ni trebali. Ili je u kadru trebao biti netko drugi. 

Mokin topli sendvič 

Ivicu Mornara kod Ćire je koštao - topli sendvič. Tadašnji napadač Eintrachta prodao se u Njemačku nakon sjajnih rezultata s Hajdukom, ali Ćiro je na Euro u Englesku 1996. godine odlučio povesti Igora Cvitanovića koji je do tada samo jednom nastupio u kvalifikacijama. 

Mornar je trebao biti ispred njega, ali nije imao sreće. Ćiro ga je uhvatio za hotelskim šankom iza ponoći i potjerao iz reprezentacije zbog kršenja "policijskog sata", a javnosti je servirana informacija kako je Moka išao po topli sendvič. Zapravo je bio na šanku s još dvojicom kolega, a kako Mornar jedini od trojca nije bio ključan Ćirin igrač, cipelu je dobio baš on. Svoj prvi veliki turnir dočekao je tek 2004. u Portugalu kod Otta Barića gdje se mogao proslaviti, ali je u sudačkoj nadoknadi protiv Francuske pri rezultatu 2:2 promašio zicer.

''Da sam zabio bilo bi to čudo, bila bi to druga Fatima'', rekao je tada Moka.

Za dvije godine i Dinamov napadač našao se na vrtuljku. 

Ćiro ga je izostavio s popisa nakon ozljede Alena Bokšića. Mjesto je dobio Petar Krpan, iako je Cvita bio najbolji strijelac HNL-a te igrao najbolji nogomet u karijeri. Osigurao je i transfer u Real Sociedad, ali šef ga je odlučio ostavio kod kuće. Navodno nije želio trčati dodatne krugove na treningu na pripremama u Poreču.

Cvitanović nikada nije oprostio Ćiri 

"On više nema šanse, pogriješio je i nema oprosta," bjesnio je Ćiro i pozvao Krpana, ljubimca pokojnog predsjednika Osijeka Antuna Novalića.

Kasnije je Ćiro tumačio da nije mogao ignorirati Krpana koji je s 18 godina krenuo u rat i bio u rovu. 

Ćiro se nije zauvijek odrekao Cvite, ali najbolji strijelac u Dinamovoj povijesti nije mu oprostio. Ostao je upamćen kao Ćirin žrtveni jarac. Nakon SP-a u Francuskoj igrao je još par puta u hrvatskom dresu, a 1999. godine posljednji put je nastupio za reprezentaciju ne dočekavši Ćirin konačan pad.

Stvarnih problema s nedisciplinom igrača imao je Slaven Bilić, koji je uoči svoje prve utakmice u kvalifikacijama za Euro 2008., teškog gostovanja u Moskvi, potjerao iz Čateža Boška Balabana, Darija Srnu i Ivicu Olića. 

Trojac je noć proveo u zagrebačkom narodnjačkom klubu Fontana u kojem je došlo do incidenta. Ozlijeđene su tri osobe. Igrači nisu sudjelovali u neredu, ali novinari su ih vidjeli na licu mjesta i priča je brzo došla do Bilića. Svi reprezentativci morali su biti u svojim sobama do 23:30.

U nedjelju je u Čatežu održan sastanak na kojem su Bilić, kapetan Kovač i pomoćnik Asanović kazali Srni, Balabanu i Oliću da moraju otići iz kampa.

Slučaj Lovren još nerazjašnjen 

Najbizarniji primjer bilježimo uoči Eura 2016.godine, kada je s popisa skinut Dejan Lovren. Ta priča do danas nije razjašnjena. Lovren se s izbornikom Antom Čačićem prepucavao preko istih novina i sukob je zvučao kao dobro smišljena priča za medije i javnost. Lovren je navodno poludio jer se zagrijavao 90 minuta, a Čačić ga nije namjeravao ni uvesti u igru. Izbornik ga je navodno potjerao jer "reprezentacija nije ničija prćija". 

Lovren je u tom periodu imao velikih privatnih problema i bio je na udaru institucija zbog poslova sa Zdravkom Mamićem. Nakon Eura se vratio u reprezentaciju.

Pročitajte više