Dalić na presici otkrio sastav s kojim će napasti Tursku

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

HRVATSKA nogometna reprezentacija u četvrtak od 20:45 prvi put igra na osječkoj Opus Areni. Protivnik joj je Turska u utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Dvoboj je to dvije vodeće momčadi skupine, no Hrvatska je svojih deset bodova osvojila u jednom manje odigranom susretu.

Utakmicu su na konferenciji za medije najavili izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić. Dalić se našao u velikim problemima u sastavljanju momčadi s obzirom na brojne ozljede u napadu. Dugoročne ozljede imaju Ivan Perišić i Mislav Oršić, a neće biti ni Andreja Kramarića ni Luke Ivanušeca te vjerojatno ni Brune Petkovića. Marko Livaja se pak oprostio od reprezentacije.

Prema odgovorima Zlatka Dalića na pitanja novinara, može se zaključiti da će Hrvatska nastupiti u sastavu: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Musa, Brekalo. Jedini prostor za promjenu je na lijevom beku, gdje bi Borna Barišić mogao dobiti prednost nad imenjakom Sosom.

Evo što je još Dalić rekao na presici.

Je li ovo najteža situacija uoči jedne utakmice otkako ste na klupi Hrvatske?

Ovo je ključna utakmica za odlazak na Euro. Kod nas je uvijek teška situacija, pritisak, izostanci. Ovaj put smo bez dva najbolja napadača, koji su u mom mandatu dali najviše golova i asistencija. Kad god je bilo teško, netko od njih dvojice je bio taj koji je to riješio.

To je hendikep za nas, ali nećemo mi tako gledati na to, tu su novi igrači koji će dobiti šansu. Nećemo pred njih staviti veliki pritisak da ne izgore. Igrat ćemo kao momčad i pokušati pobijediti utakmicu.

Situacija s ozljedama Petkovića i Juranovića?

Juranović i Petković nisu bili u stopostotnom treningu. Kako stvari stoje, nećemo ih forsirati sutra od prve minute. Bit će na klupi, vidjet ćemo koliko će biti potrebni. Cilj je da ih pripremimo za Wales. Prevelik rizik bi bio da ih stavimo sutra.

Znači li to da je Brekalo starter, gdje vidite Pašalića?

Tražimo rješenja, Brekalo igra dobro u Fiorentini, a najbolje igra na lijevoj strani. Sad mu se tu potpuno otvorilo. No imamo za tu stranu i Majera i Vlašića. Pašalić je igrao jako dobro kad god smo ga stavili na desnu stranu, ima odgovornost i disciplinu, a ulazi u završnicu. Njega vidimo na toj poziciji. U napadu imamo Musu i Belju, Musa je u prednosti i mislim da mu je ovo sutra idealna prigoda.

Činite se zabrinuti? Je li to zbog situacije u našoj ili turskoj reprezentaciji?

To je moja klasika. Priprema za utakmicu. Nemam što biti zabrinut, vjerujem igračima koji su tu. Imat ćemo sjajnu atmosferu i veliku podršku. Zabrinut sam kao i prije svake utakmice. Mislio sam da utakmice s Brazilom i Argentinom traže puno, ali meni protiv Latvije i Armenije bude još gore. Sutra je ključna utakmica, možemo 99 posto riješiti pitanje Eura.

Koliko je bitno imati stabilnu obranu u ovakvoj situaciji?

Od toga kreće sve. U obrani leži cijeli ključ. Bitno je da cijela ekipa igra obranu, a da ne ovisimo o četiri igrači. Tu smo jako dobri s dva mlada igrača koji izrastaju u svjetske igrače, Gvardiol i Šutalo. Na bokovima imamo po dva rješenja. Možemo biti zadovoljni kako svi oni igraju, na čelu s Livakovićem, koji je također u odličnoj formi.

Novi izbornik turske reprezentacije?

To je za nas teža situacija. Novi izbornik, novi stil, novi način igre, igrači će se dokazivati. Analizirali smo ga preko kluba u kojem je radio u Turskoj. Dobar trener, želi igrati nogomet, traži pas-igru. Nije bilo lako analizirati jer još nije vodio Tursku i to nam otežava posao.

Novi stadion za reprezentaciju?

Nije potrebno da ja išta govorim oko toga. Stalno nešto pokušavamo. Gdje smo bili 2018., tu smo i danas što se tiče stadiona. A po nogometu smo među dva u svijetu.

Koliko će strpljenje biti presudno u ovakvoj utakmici?

Uvijek je strpljenje bitno, a sutra osobito. Važna su nam tri boda. Nebitno je kad ćemo dati gol. Bitno je strpljenje kod igrača, da ne gube glavu, što mi stalno radimo, ali ovi igrači su jako digli standarde. Ne trebamo se pretjerano otvarati ako ne zabijemo gol, uvijek se može dogoditi neka opasnost. Moramo igrati svoju igru i šanse će doći.

Pročitajte više