Dalić: Nisam planirao dovesti sebe i reprezentaciju u ovakvu situaciju

Foto: Index

HRVATSKA reprezentacija u utorak u 20:45 protiv Armenije na Maksimiru igra odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje će se nagodinu održati u Njemačkoj. Momčad izbornika Zlatka Dalića sigurno će se plasirati pobjedom protiv Armenije, a može i nekim drugim ishodom, pod uvjetom da Wales ne pobijedi Tursku, kojoj utakmica više ništa ne znači jer je već izborila plasman na Euro.

Hrvatska može biti i prva u skupini, a to će se dogoditi ako pobijedi Armeniju, a Turska izgubi od Walesa. U tom bi slučaju Turska i Hrvatska imale po 16 bodova, ali bi Hrvatska izbila na prvo mjesto zbog boljeg međusobnog omjera. Hrvatska je u Turskoj slavila 2:0, a kod kuće je izgubila 1:0.

Prvo mjesto je vrlo važno jer bi Hrvatskoj donijelo mjesto u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba za Euro, čime bi izbjegla vrlo jake protivnike. U slučaju drugog mjesta bila bi u trećoj jakosnoj skupini. Na Euro može i Wales kojemu u zadnjem kolu trebaju pobjeda protiv Turske i poraz Hrvatske od Armenije. U tom slučaju bi Hrvatska igrala dodatne kvalifikacije koje je osigurala kroz Ligu nacija.

Na konferenciji za medije bili su Dalić i veznjak Lovro Majer. 

Zlatko Dalić najavljuje ključnu utakvicu Hrvatske i Armenije

Objavljuje Index Sport u Ponedjeljak, 20. studenoga 2023.

Što očekujete?

Majer: Sretan sam što smo pobijedili Latviju. Sad opet ovisimo o sebi, možemo biti zadovoljni. Jedva čekamo sutrašnju utakmicu. Znamo da moramo biti pravi i da ćemo biti pravi. Ne bi trebalo biti problema, no Armenija je ozbiljna ekipa, što su pokazali. 

Neće biti lako. Njima utakmica ništa ne znači, ali to može biti klopka jer igraju bez presinga. Ako uđemo o utakmicu kao s Latvijom, ne moramo se bojati.

Atmosfera u svlačionici... Jeste li posebno motivirani?

Majer: Naravno da jesmo, kao i dosad. Isto je bilo i kada smo izgubili od Turske i Walesa. Nije se puno promijenilo. Tada smo se držali zajedno, znali smo koliko smo kvalitetni i da imamo šansu otići na Euro kada smo pravi.

Osjećate se dobro na desnom krilu?

Majer: Osjećam se dobro. Igrao sam tu poziciju i u klubu.

Kakva je situacija u Wolfsburgu?

Majer: Super je. Nisam puno pričao o tome, ali zadovoljan sam. Borimo se, nismo konstantni. Igram i napredujem, zato sam tamo i došao. Zasad je sve kako treba.

Podrška s tribina... Imate poruku za navijače?

Majer: Žao mi je što bi mogla biti kiša, no igračima to ništa ne znači. Nekad je i ljepše tako igrati.

Hoće li biti promjena u početnom sastavu u odnosu na Latviju?

Dalić: Pjaca neće biti u kadru. Osjetio je mišić i nećemo riskirati. Juranović, Sučić i Beljo su trenirali. Nisu imali problema, no mislim da je prevelik rizik da ih odmah ubacimo jer je utakmica velika. Bit će, stoga, na klupi. Nema potrebe za velikim promjenama. Bit će eventualno malih korekcija, i to zbog taktičkih razloga, a ne zato što s nekime nisam bio zadovoljan u utakmici s Latvijom.

Koliko sličnu utakmicu, u smislu neizvjesnosti, očekujete u usporedbi s onom s Rusijom na Poljudu?

Dalić: Nisam imao u planu dovesti sebe i reprezentaciju u ovakvu situaciju da opet u zadnjem kolu odlučujemo. Mislio sam da ćemo i prije riješiti kvalifikacije, ali listopad nas je koštao živaca, grča i stresa. Spremni smo, puni smo motiva.

Protiv Latvije smo ušli ozbiljno, čvrsto i odgovorno u utakmicu. Očekujem ozbiljan pristup i sutra. Treba biti strpljiv i tako graditi pobjedu. Tako je bilo i u Splitu. Protivnik se dolazi nadigravati. Možemo očekivati kao što je bilo u Armeniji.

Stvorili smo tada puno šansi, ali nismo zabili drugi gol i do kraja smo bili u problemu. Mislim da ćemo sutra biti racionalni, pametni, kompaktni. Cilj je fokusirati se na sebe. Zanima nas samo naša utakmica. Nećemo gledati što se događa u Walesu.

Odnose li se sitne promjene na Gvardiola? Hoće li biti stoper, a ne bek?

Dalić: Vidjet ćemo nakon analize. Oba stopera su bila dobra protiv Latvije. Protivnik nije bio tako dobar, no nisu dopustili nijednu šansu. Gvardiol je pola sata jako dobro igrao, onda je ušao u par grešaka. Napravit ćemo još analizu Armenije. Ako napravimo promjenu, neće biti zato što je netko loše igrao, već radi taktike.

Je li cilj što prije riješiti utakmicu, kao protiv Latvije?

Dalić: Postali smo meta svima, pogotovo manjim reprezentacijama. Svi se žele dokazati protiv druge reprezentacije svijeta i tako si podići cijenu.

Armenija igra drugačije od Latvije. Imaju dosta živih igrača. Moramo igrati kao protiv Latvije, postaviti se kao favoriti, igrati presing i ne dopustiti im šanse koje će biti pogubne za nas u smislu prekida ili kontre. Želim sigurnost u pasu i da nema puno rizika. 

Lucas Zelarayán (krilni napadač, op. a.) igra kod Slavena Bilića u Al Fatehu. Jeste li kontaktirali Bilića?

Dalić: Nismo. Znamo otprije za njega. I u zadnjoj je utakmici bio njihov najbolji igrač. Znamo sve o njemu, znamo otkud dolazi opasnost.

Pročitajte više