Dalić otkrio kako je zaustavio Messija

Foto: EPA

HRVATSKA je ljetos na otvaranju SP-a razbila Argentinu 3:0, u kojoj je posebno nevidljiv bio Lionel Messi, njen ključni igrač i jedan od dva najbolja nogometaša na svijetu.

Tada aktualni vice-prvak svijeta očajno je igrao cijele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, na koje se jedva plasirao, tako da loša Argentina na SP-u nije bila nikakvo iznenađenje za one koji su je pratili posljednjih godina.

Ali, to ne umanjuje veliku pobjedu Hrvatske. Označila je početak njene trijumfalne kampanje u Rusiji, koja je trajala sve do finala i poraza od Francuske u meču za svjetski naslov.

Zlatko Dalić gotovo pet mjeseci kasnije otkriva kako je zaustavio Messija, jedinog igrača Argentine koji se posljednjih godina nije bio utopio u opće crnilo. Upravo suprotno, on je svoju reprezentaciju spasio u kvalifikacijama i odveo je na SP.

Međutim, tamo je protiv Hrvatske bio nemoćan. 

"Messija smo onemogućili kolektivnom igrom i snagom naše momčadi. Argentina je upala u probleme kada smo Messiju presjekli dotok lopte", govori Dalić za Goal.com i ističe:

"Njemu je teže igrati za Argentinu nego za Barcelonu, pa smo nastojali maksimalno iskoristiti slabost u argentinskoj momčadi".

Ključno je bilo "igrati disciplinirano i u potpunosti ispunjavati naš taktički plan. Naši igrači napravili su upravo to. Pokušavali smo spriječiti da lopta dođe do Messija i zaustaviti ga brzo na dijelovima terena na kojima prima loptu."

Dalić je uvjeren da je tome uspio zbog jednog razloga: "Koliko god Messi bio dobar, nogomet je kolektivni sport i ako jedna momčad igra bolje od druge, bilo kojem pojedincu teško je preokrenuti to. Hrvatske je na toj utakmici jednostavno bila bolja od Argentine".

Bez obzira na to što je Messi bio loš protiv Hrvatske, Dalić tvrdi: "Za mene je Messi najbolji nogometaš na svijetu i to pokazuje iz tjedna u tjedan".

Pročitajte više