"REPKA" U SPLITU?

Dalić se jučer grlio s čelnikom Hajduka. Naš Hajduk poslao oštru poruku

Fotoi video: Index

NA DERBIJU druge lige jučer u Varaždinu, izbornik Zlatko Dalić i jedan od ulagača u NK Varaždin, na tribini je u društvu novog dopredsjednika Hajduka Lukše Jakobušića slavio povratak kluba u prvu ligu.

>>> Zlatko Dalić za Index u velikom slavlju: Moj grad, moj klub! 

Varaždin je s 3:1 pobijedio Šibenik pred osam tisuća gledatelja, u nezaboravnoj atmosferi, gdje su navijači pod pljuskom mokri do kože čekali posljednji zvižduk i početak velikog, zasluženog slavlja.

Dalićeva misija 

Dalić je bio posebno uzbuđen. Njegov sin Toni jedan je od ključnih operativaca u klubu.

"Rekao mi je da sam u ovome svemu sada sam. I da ga ne zovem ako zapne. Nemam riječi kako bih vam opisao kako se cijeli klub osjeća nakon plasmana u prvu ligu. Ne mogu vam opisati koliko smo radili za ovo i kako nam je sada gledati ovo slavlje. Uostalom, sve ste vidjeli", rekao nam je Toni Dalić, izbornikov sin.

A izbornik svoju misiju u Hrvatskoj ne gleda isključivo kroz nogomet. Godinu nakon SP-a iskoristio je za turneju po Hrvatskoj i krajevima u regiji gdje žive Hrvati, promovirajući zajedništvo, kult reprezentacije i svoju knjigu o putu do srebra u Rusiji. Postao je maneken i  boost za hrvatske tvrtke, a podržao je i Marijana Kustića, Plenkovićevog mladog lava i budućeg predsjednika HNS-a, u izbornoj kampanji HDZ-a u Lici. Izbornik to, kaže, nije napravio planski niti je očekivao da će njegov SMS podrške Kustiću biti pročitan s pozornice u predizbornoj noći u Gospiću. Nije se puno ni opirao, niti je svoje stavove ikada skrivao. Stvari su postale osjetljivije kada je Dalić u misiji došao do projekta povratka reprezentacije u Split. S Kustićem je maksimalno angažiran oko rješavanja problema između Hajduka i HNS-a koji opterećuju reprezentaciju. Formalni direktor HNS-a i saborski zastupnik HDZ-a Kustić u praksi je već duže vrijeme prvi operativac hrvatskog nogometa. Fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker, standardno, dijeli po svijetu svoje dresove i ne sudjeluje u rješavanju gorućih problema. To radi Kustić, čovjek kojem je povjeren zadatak da hrvatsku reprezentaciju vrati u Split. 

Uz sebe ima Dalića, hajdukovca bez kojeg Kustić to ne može izvesti. Dalić nam je nedavno na tu temu kazao: 

"Ja sam dinamovac i hajdukovac, ja sam Osijek i Rijeka. Najgore je što se dijelimo po tome."

Dalić je svakako i Varaždin, svojim ulaskom u klub privukao je sponzore i animirao političare da ulože u prvu ligu. Na utakmici protiv Šibenika pojavio se u društvu supruge i Hajdukova dopredsjednika. Na prvu je bilo jasno da Dalića i Jakobušića veže prijateljski odnos. Dugogodišnji čelnik VK Jug, poduzetnik, hotelijer i nekad veliki torcidaš preuzeo je funkciju dopredsjednika Hajduka na poziv Marina Brbića, predsjednika uprave. Nije bilo teorije da njegovo prisustvo u Varaždinu, usred svečane lože u društvu domaćina Dalića, ostane nezamijećeno.

>>> Tko je novi čelnik Hajduka? Bivši torcidaš, dolazi iz vaterpola 

Hajduk pokušava u tišini pregovarati, navijači koji drže klub ne pristaju 

Nakon što je Index objavio video zajedničkog slavlja izbornika Hrvatske i dopredsjednika Hajduka krenuli su žestoki komentari dijela Hajdukovih navijača po društvenim mrežama. Oko 13 sati službenim priopćenjem oglasila se Udruga Naš Hajduk, u kojoj su okupljeni navijači Hajduka i njegovi suvlasnici. 

"Borba za hrvatski nogomet i Hajduk nema alternativu, kao ni čist obraz i naši ideali na kojima se temelji. Uz njih smo stali i uz njih ćemo ostati, sve drugo je nedopustivo. Naši ideali ne umiru preko noći, simbol su časti i takvi će ostati, s vama ili bez vas", stoji u poruci NH.

Podsjetimo, krajem travnja predstavnici Hajduka sastali su se u Zagrebu s prvim čovjekom HNS-a Marijanom Kustićem kako bi dogovorili uvjete gostovanja hrvatske reprezentacije u Splitu. Jedan od uvjeta Hajduka, kako se moglo doznati nakon tajnog sastanka, bilo je micanje isluženih i inkriminiranih kadrova, a spominjala su se imena Brune Marića i Damira Vrbanovića. Informacija nikada nije potvrđena.

Bruno Marić prije dva dana podnio je ostavku u HNS-u, za "dobrobit hrvatskog nogometa", kako ne bi bio smetnja reprezentaciji na putu za Split, a Kustić mu je javno zahvalio na odgovornom činu. Zanimljivo je kako nam je Marić još ranije kazao da iz Saveza nikada nije obaviješten o navodnom zahtjevu za njegovom smjenom. Sumnjao je da bi Hajduk u HNS došao s takvim zahtjevom, kalkulirao je s mogućim podmetanjima iz sudačke organizacije. Nakon sastanka s Kustićem potpuno mijenja retoriku i u nejasnim okolnostima odlazi jer "u ovom trenutku ne smije postojati niti zrnce negative kada su nogomet i reprezentacija Hrvatske u pitanju". U priopćenju je Marić dodao: "Vidimo se u Splitu na utakmici Hrvatska - Mađarska."

Pročitajte više