LJETO ZA POVIJEST

Dalić se skoro rasplakao kad smo ga pitali gdje je bio lani na današnji dan

Foto i video: Index, Getty Images / Guliver image

"DA, NARAVNO da znam. I nije mi svejedno pričati o tome", rekao nam je Zlatko Dalić kada smo ga pitali sjeća li se gdje je bio na današnji dan prošle godine.

Točno prije godinu dana poveo je reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. 

Jedini trenutak koji je za Dalića bio važniji od polaska na SP dogodio se također na aerodromu, prije puta za Kijev na ključno gostovanje u skupini kvalifikacija. Zlatko Dalić doslovno je na Plesu preuzeo najbolju generaciju hrvatskog nogometa u potpuno razmontiranom stanju: bez igre, atmosfere i podrške, s dobrim izgledima da ostane bez Svjetskog prvenstva. 

Kad god razgovaramo o protekloj godini Dalić podsjeća na to okupljanje i vraća se na ono što je tada rekao:

"Tim igračima ne treba trener, oni znaju što trebaju napraviti i oni će to napraviti. No samo ako se iz ovih stopa svi okrenemo pozitivi i zajedništvu. Ovo je sad ili nikad, poslije ćemo rješavati drugo. Dogodilo se ono što se dogodilo..."

Dalić prije točno godinu dana: Ma, dao bih sve da prođemo tu grupu 

Nastale su trajne uspomene na Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva i slike s dočeka koje malo što može nadmašiti.

"Nikada to neće proći, odmah sam se naježio. Hrvatska mora biti u tom filmu, mi moramo obilježiti te dane, posebno 15. i 16. srpnja. Moramo i dalje živjeti zajedništvo. Ja sam sve to opet proživio kroz moju knjigu, ne budim se eto već godinu dana. Zar je toliko prošlo, o tome smo baš pričali neki dan. To je povijest Hrvatske i mi smo dio te povijesti. Nije to moje, to je naše, te emocije neće nikada proći, držat će nas cijeli život. To je ono što život učini...", tu je stao i uozbiljio se:

"Pod emocijama sam dok govorim o tome. Hrvatsku je upoznao cijeli svijet, ne znam s čime da usporedim to što smo doživjeli. Ali od slave ne možemo živjeti, da me netko krivo ne shvati..."

A prije točno godinu dana, upravo negdje u ovim satima, Dalić nam je kazao ovo:

"Znam što bi hrvatski narod dao da budemo svjetski prvaci. Ma ja bih dao sve i da prođemo grupu. Znam svoj posao, radim ga najbolje što mogu i iznad svih Hrvatska. Ja sam taj koji će na kraju snositi odgovornost. I na kraju, molim vas, samo pozitiva, a kad izgubimo, onda rušite."

Ekipa koju je Dalić taj ukrcao u avion ispisat će povijest. 

*** Index Sport narednih mjesec dana u velikom nas serijalu vraća u ljeto 2018. Donosimo neispričane priče iz Rusije, intervjue i videomaterijal koji je prošlog ljeta obišao cijeli svijet. Idemo iza kulisa povijesnih utakmica i rušenja Argentine, Rusije, Engleske, Danske. 

Pročitajte više