reprezentacija

Dalić sprema dva iznenađenja, ali vrh napada ne dira: Ovo je očekivanih 11 za Češku

Goran Stanzl/PIXSELL

ZLATKO DALIĆ nikad u izborničkoj karijeri nije bio pod ovakvom vrstom pritiska. Bez atmosfere, igre, rezultata, a sad već i zabijenog gola nastoji održati reprezentaciju u igri usred velikog natjecanja te usput obaviti smjenu generacija. Na Hampden Parku sutra od 18 sati protiv Češke će Dalić odigrati utakmicu kakvu dosad nikada nije igrao i u kojoj ne bi smio pogriješiti, bez obzira na kalkulacije u borbi za drugo i treće mjesto u skupini. 

"Mi znamo da ovo neće završiti dobro ako ne budemo ofenzivniji i ako ne budemo s više igrača dolazili u završnicu. Nemamo više što čekati, moramo zabiti gol. Bit ćemo ofenzivniji nego protiv Engleske, tražit ćemo dubinu okomitim loptama kroz sredinu i proboj na krilima 1 na 1", poručio je noć prije utakmice Zlatko Dalić i najavio promjene na nekoliko pozicija u momčadi.

Dalić potvrdio: Vraća se Lovren, Gvardiol na beku 

U zadnju liniju se vraća Dejan Lovren, koji je to potvrdio i na press-konferenciji, a nakon što se zakomplicirala ozljeda Borne Barišića, izbornik je potvrdio i logičnu opciju: na poziciji lijevog beka opet će startati Joško Gvardiol. To su očekivane izmjene, odnosno jedina opcija koju Dalić u obrani ima, uz Domagoja Bradarića, a  sada očito i Ćaleta-Cara na klupi, kojeg je lopta Philipsa prema Sterlingu dobro zakucala u izbornikovim planovima jer je na treningu danas objašnjavao igračima kako da im se to ne dogodi. Obrana mu se posložila sama od sebe povratkom Lovrena i izostankom Barišića.

Puno je kompleksnija situacija u veznom redu, gdje Dalić zbog povratka na sustav s polušpicom mora žrtvovati jednog veznjaka, a bez obzira na to što je dosad bio nezamjenjiv, nakon raštimane prve utakmice i bezbroj izgubljenih lopti, mogao bi ostaviti Marcela Brozovića na klupi.

Nema mjesta za Vlašića? 

Mateo Kovačić ne bi trebao biti upitan. Vijest je da bi na poziciji polušpice, prema posljednjim najavama iz krugova bliskih reprezentaciji, trebao krenuti Andrej Kramarić, što znači da u ekipi nema Nikole Vlašića, dok je najveće iznenađenje Ante Rebić u napadu od prve minute. Kao protiv Engleske, Dalić bi preko Rebića u špici tražio dubinu, ali bi zamijenio poziciju Andreja Kramarića i prebacio ga s desnog krila u sredinu, dok bi na krilu krenuo Josip Brekalo, jedan od najagilnijih igrača Hrvatske u tmurnom periodu Lige nacija posljednjih godinu dana.

Nova pozicija za Kramarića 

Kramarić na drugoj poziciji sigurno nije loša ideja, ali otvara problematiku Brune Petkovića, koji bi mogao ostati na klupi u drugoj utakmici u nizu, i to kad Hrvatska obavezno mora zabiti. Petković je doslovno dan do otvaranja s Engleskom na Wembleyju bio Dalićeva prva opcija za centralnu špicu. No naglasili smo već kako je Dalić pod posebnom vrstom presinga i njegovi su potezi na ovom turniru uistinu nepredvidljivi. U predvečerje susreta u Glasgowu igrači nisu ni otprilike mogli skrojiti Dalićev sastav, izbornik je zabetonirao sve prolaze. Tek kasnije procurile su prve najave sastava kojem će Dalić sutra povjeriti jednu od najtežih utakmica u izborničkoj karijeri. Prema dostupnim informacijama, izbornik će se vratiti prokušanom sustavu 4-2-3-1, a u pričuvi bi mogao imati i Mislava Oršića na krilu i skinuti ga s tribine na ovom Euru. 

Druga opcija: Bez Kovačića i Kramarića?

Iz Škotske je tijekom večeri pristiglo nekoliko varijanti u kojima bi Hrvatska mogla zaigrati protiv Češke, a u jednoj od njih na klupu šalje Kovačića i Kramarića, dok su u igri Brozović i Brekalo, s Vlašićem u polušpici i ponovno bez Petkovića, ali s Rebićem u vrhu napada. 

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više