Dalićevo ziheraštvo zamalo je pokopalo Hrvatsku

Foto: EPA-EFE/Igor Kralj/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija odigrala je 0:0 s Belgijom. To joj je bilo dovoljno za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva. Nakon tvrde nule protiv Maroka Hrvatska je protiv Kanade pokazala formu s kojom je došla na turnir i kojom je izdominirala elitnu skupinu Lige nacija.

Belgija je u susret ušla kao jedno od najvećih razočaranja dosadašnjeg dijela turnira. Hrvatska ju je solidno kontrolirala dulje od sat vremena. Nažalost, Zlatko Dalić je još jednom odlučio povući ručnu kočnicu i Hrvatska je stigla na rub provalije. Pristupom je oživjela ranjenog lava u Belgiji i posljednjih dvadeset minuta je preživljavala. Na kraju su je spasili luda sreća i budući najbolji stoper na svijetu.

Solidna kontrola u prvom poluvremenu

Hrvatska je odigrala solidnih 45 minuta. Na samom startu krenula je uraganski i činilo se da će pregaziti ostarjelu Belgiju koja sve do zadnjih 20 minuta nije izgledala kao momčad koja pripada Svjetskom prvenstvu.

Dalićeva momčad vrlo dobro je koristila ogromne rupe u belgijskom presingu i vrlo usku obranu u sredini terena. U dva navrata Marcelo Brozović je fantastičnom dijagonalom pronašao Ivana Perišića i svaka njegova 1 na 1 situacija protiv Thomasa Meuniera djelovala je kao da može završiti golom.

Hrvatska je solidno stajala i u obrani. Visoko je pritiskala Belgiju znajući da nema pravog napadača i da si može priuštiti visoko postavljenu zadnju liniju. U kontroli utakmice pomogla joj je i nevjerojatno statična igra Belgije u posjedu, ali u par navrata su se primijetili veliki problemi.

Problem koji će neki drugi suparnik bolje iskoristiti

Hrvatska je imala problem s kompaktnošću. Iza Modrića i Kovačića ostajao je veliki prostor do stopera koji je pokrivao samo Brozović. Belgijci su u tri navrata to sjajno iskoristili. Opteretili su veznjaka Intera s dvojicom igrača u međuprostoru i aktivirali bi onog kojeg Brozović ne bi pokrio. 

Iz takve sekvence uslijedila je najbolja šansa prvog dijela kada je Dries Mertens izašao sam pred Livakovića. Osim toga, Yannick Carrasco je došao u dobru šansu i predugo je čekao za šut, a jednu 3 na 3 situaciju Belgijci su upropastili lošim pasom. Brozović će u daljnjem dijelu turnira morati imati puno bolju podršku ako Hrvatska želi igrati efikasan presing.

Dalićeva ručna kočnica skoro je izbacila Hrvatsku

Bilo je problema tu i tamo, ali sat vremena Hrvatska je djelovala kao momčad koja drži sve pod kontrolom - kada to želi. Suparnik je bio jako porozan u obrani i nudili su se kilometri prostora na lijevoj strani hrvatskog napada.

U tu zonu je Kovačić konstantno dovlačio loptu, a on, Sosa i Perišić su vrlo često imali i višak. Ipak, kao i protiv Maroka, Hrvatska je igrala pod očitom ručnom kočnicom koja je podsjećala na utakmicu protiv Maroka.

Napadi su se završavali s malo igrača, Marko Livaja je bio u potpunosti izoliran među suparničkim stoperima, a Andrej Kramarić je morao jako dugo čekati da uopće dobije šansu ući u sredinu terena, gdje je najopasniji.

Kad god je Hrvatska dizala linije visoko, Belgija je izgledala kao drugorazredna momčad prepuna rupa koje se moraju iskoristiti. Kad god je Hrvatska proračunato išla u napad, s figom u džepu i stalno gledajući unazad, gubila je ritam, prelako je gubila lopte i sve više i više je Belgija shvaćala da bi ovo mogao biti njen dan.

Luda sreća spriječila je sportsku tragediju

Jasno je da će ekipa koja ima Kevina De Bruynea i Romelua Lukakua biti uvijek opasna, a posebno kada više nema što izgubiti i kada nasrne svim silama kao u posljednjih dvadeset minuta. Ipak, ovo što smo vidjeli u završnici utakmice je čisti poljubac Fortune Zlatku Daliću.

Pozicije s kojih je Lukaku šutirao. Foto: BBC

Belgija je postala prva momčad na ovom Svjetskom prvenstvu koja je kreirala pet velikih šansi, a da nijednu nije realizirala. Lukakuovi promašaji s dva metra već su postali hit na internetu koji ne vjeruje što je propustila donedavno jedna od najboljih devetki svijeta.

U tom dijelu utakmice nije pomogla ni loša komunikacija u zadnjoj liniji, ni nesigurnost koju je izlascima generirao Dominik Livaković. Znalo se da će Belgija, u slučaju ovakvog razvoja situacije, imati svojih pet minuta, ali završnica utakmice bila je gotovo antiklimaks činjenici da je Hrvatska prošla dalje.

Luka Modrić je najavio uoči Svjetskog prvenstva da mu je ovo zadnji veliki turnir za Hrvatsku. Zbog toga je Katar shvaćen kao svojevrsni nacionalni last dance najveće generacije hrvatskog nogometa. I bila bi sportska tragedija da je ispala jer je odbila igrati nogomet protiv Maroka 90 minuta, a protiv Belgije čak i kada je vidjela da je na terenu bolja i moćnija ekipa.

Gvardiol mora postati najbolji stoper na svijetu

Možda su pohvale na račun Joška Gvardiola pomalo i dosadile, ali teško je sjetiti se kada je neki branič, ako je to ikad bio slučaj, ovoliko dominirao na Svjetskom prvenstvu sa samo 20 godina. Njegove predstave protiv Kanade i Belgije već danas spadaju u red najboljih partija hrvatskih braniča na velikim natjecanjima.

Osim što je bio neprelazan i što je napravio blok koji je spasio Hrvatsku od ispadanja, njegova razigravanja za Kovačića stalno su radila prednost za Hrvatsku, a u dva navrata je potegnuo loptu i s nekoliko driblinga osvojio po pedeset metara prostora. U utakmici u kojoj smo na momente gledali najlošiju prošlost Dalićeve Hrvatske gledali smo i budućnost svjetskog nogometa.

Pohvale sa svih strana globusa, od struke i medija, nisu nikakva slučajnost. Ovaj tip, jer onakvu zvijer dečkom ne možemo zvati, ima sve. Svaki trener koji ga bude vodio u narednih pet godina treba kazneno odgovarati ako ne postane ono što po talentu i pristupu mora biti. Najbolji stoper na svijetu.

Pročitajte više