Informatički stručnjak: Foto-finiš Martinove utrke je točan, organizator je kriv za kaos

Montaža: Index, foto: Hina

BORIS SAKAČ (71) radio je kao savjetnik u Olimpijskom informacijskom servisu na Olimpijskim igrama u Riju i tvrdi kako Damir Martin nema za čime žaliti, naime veslačko zlato u skifu izgubio je pošteno. Umirovljeni informatičar u Brazilu je bio na svojim 19. Igrama u karijeri i smatra da oko sporne utrke nije trebalo biti toliko kontroverzi.

"Umirovljen sam pa su me prebacili u ulogu savjetnika u Olimpijskom informacijskom servisu ORIS-u, koji medije opskrbljuje rezultatima, statistikama i izjavama. U Riju sam dijelio savjete i rješavao krizne situacije," rekao je Boris Sakač za Večernji list.

Mateša nema argumente za prosvjedovanje

Otkrio je zanimljiv detalj iz jedne takve situacije u Brazilu, nakon sad već slavne utrke Damira Martina u skifu i tijesnog poraza od Novozelanđanina Mahea Drysdalea za samo sedam tisućinki, pojavile su se mnoge kontroverze te sumnje u pravilnost njezinog ishoda. Mnogi su smatrali kako Damir Martin zaslužuje podijeliti zlato, ali Sakač uvjerava kako to nije ispravno i da je do zbrke došlo zbog pogreške djelatnika u organizaciji, a ne radi ispravnosti tumačenja pravila ili pogreške računala.

HOO-ov predsjednik Zlatko Mateša pisao je čak prosvjedno pismo predsjedniku Svjetske veslačke federacije i tražio da se dodije dvije zlatne medalje, jer je "u društvu predsjednika MOO-a na stadionu Lagoa po završetku utrke na displeju objavljeno da je hrvatski veslač prvi", no čini se kako to ipak neće biti dovoljan argument.

Brzilac je krivo unio informaciju na dsiplej i nastao je kaos

"U tom slučaju točnost uređaja nije upitna, no bilo je pogrešaka u proceduri ljudi koji objavljuju rezultate na semaforu. Brazilac nije smio napisati fotofiniš samo iza Martinova imena, već iza obojice. Inače, snimka je sto posto točna jer taj foto-finiš, koji snima 10.000 okvira u sekundi, ne griješi, a pravila Svjetskog veslačkog saveza su, nažalost, takva da se ne dijeli medaljaško mjesto. Tih sedam tisućinki iznosi osam centimetara razlike na dva kilometra. No, mogli bismo se zapitati i jesu li i staze na toj vodi jednako dugačke. Tko zna, možda je Martinova staza bila duža 10 centimetara!," kaže Sakač.

Igre u Riju dobro su i prošle, obzirom na stanje samo nekoliko mjeseci uoči početka. Sakač je oduševljen brazilskim smislom za improvizaciju i neće ih svrstati među najgore na kojima je ikad radio. To iskustvo priuštili su mu Grci u Ateni. Najradije pamti Igre u Sarajevu jer tad prvi put rukovodio sustavom, ali najbolje mu je, kaže, bilo u...

"Najugodnije sam se osjećao u Barceloni 1992. i Lillehammeru 1994. Te su Igre bile kombinacija uspješne organizacije i ugodnog ozračja. Najsavršenije su bile Igre u Naganu 1998., a najgore u Atlanti 1996., po svim kriterijima."
 

Pročitajte više