Dan kad je Modrić postao legenda Reala: "Brat Luka i ja smo to vježbali mjesecima"

Foto: Profimedia

LUKA MODRIĆ je na današnji dan 2014. namjestio jedan od najslavnijih i najvažnijih golova u povijesti Reala. Detalje o njemu, točnije kako su uvježbali tu akciju, otkrio je Sergio Ramos, strijelac mitskog gola. U finalu Lige prvaka prije deset godina u Lisabonu sastali su se madridski velikani. Slutilo je na to da će Atletico nakon španjolske uzeti i europsku titulu te sezone jer duboko u sudačkoj nadoknadi vodio je 1:0 golom Diega Godina. No, sudac Bjorn Kuipers neobično dugo je produljio meč. Važno je napomenuti da tada nije bilo nadoknada od desetak minuta, kakve su u zadnje vrijeme uobičajene, nego od minutu, dvije. 

Izjednačujući gol je zapravo pobjednički

Na ogorčenje Atletica i oduševljenje Reala, Nizozemac je pustio da se igra i na isteku treće minute nadoknade, što je Real iskoristio za zadnji napad, točnije korner. Luka Modrić je sjajno centrirao, a Sergio Ramos zaplovio zrakom i, kada je štoperica odbrojavala 92:48, glavom zakucao za 1:1. To je bio izjednačujući gol, ali jasno je da je zapravo bio pobjednički, onaj koji je dotukao Atletico, zato što se Simeoneova momčad već vidjela kako diže pehar koji Atletico nikada nije podigao i onda su ih Modrić i Ramos vratili u realnost. Real je osokoljen prekasnim golom spasa pregazio Atletico u produžecima te golovima Balea, Marcela i Ronalda pobijedio 4:1.

Zašto je taj gol povijestan?

No, kada se govori o tom finalu i slavnoj Decimi, nitko ne spominje tu trojicu, nego dvojac koji je zaslužan za gol kojim je Real izjednačio. Taj gol i europski naslov koji je donio važan je i ključan zbog još dva razloga. Real je njime došao do 10. europske titule i to tako da je prekinuo post dug 12 godina od zadnjeg osvajanja Lige prvaka. Navijači Reala tvrde da je taj gol pokrenuo klub i momčad toliko da ga je pretvorio u silu koja je zadnjih godina zato što je nakon spomenute duge pauze od europskih naslova Realu ova titula bila prva od pet u idućih osam godina. 

"Moj brat Luka je nabacio..."

Na prvu okruglu obljetnicu nezaboravnog gola, Sergio Ramos se prisjeća: "Prošlo je 10 godina... Jesmo li to vježbali? Luka i ja smo se savršeno znali. Nismo trebali ni govoriti, shvatili bismo jedan drugog samo pogledom, a nitko nije mogao osporavati Lukinu kvalitetu. Plasirao je loptu gdje smo planirali i ja sam potrčao te sam se tako našao praktički sam na visini penala. Tako da je to bila savršena egzekucija. Krenula je kornerom koji je izveo moj brat Luka Modrić u minuti koju svatko zna. To je bila akcija koju smo vježbali mjesecima. Mom čuvaru Godinu sam prodao lažnjak, a Ronaldo mi je napravio blok, iz kojeg sam istrčao, a čuvar mi je ostao zatvoren. Napao sam mjesto na koje je dolazila lopta sam i ostalo je povijest. Za mene i Real."

Pročitajte više