Dan kad je na Poljudu gorjela jugoslavenska zastava, a partizanovci su bježali u spas

Foto: Screenshot

NA DANAŠNJI dan 1990. godine dogodio se jedan od najvećih incidenata na nogometnim stadionima što se tiče bivše države. Tada je Torcida prekinula utakmicu protiv Partizana u sklopu pobune protiv tadašnjeg režima i nadiruće velikosrpske hegemonije. Bilo je to četiri mjeseca nakon velikih nereda na Maksimiru i nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene Zvezde.

Partizan je u trenutku prekida vodio s 2:0, a Torcidaši su utrčali u teren i natjerali igrače srpske momčadi u bijeg. U kaosu koji je nastao su zapalili jugoslavensku zastavu i time simbolično najavili kraj jedne ere. Uz paljenje zastave mogle su se čuti domoljubne pjesme poput "Marjane, Marjane" ili povici "A sad adio".

"To su vrlo lijepa sjećanja. Mi smo se dogovorili da ćemo bez obzira na rezultat, povoljan ili nepovoljan, prekinuti utakmicu. Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu. Imena nisu važna, ali sve je bilo organizirano", rekao je tadašnji predsjednik Torcide Stipe Valenta prisjećajući se scene koja je ostala bitan detalj Torcidine navijačke povijesti.

Pročitajte više