Dan kad se rodio Veliki Žuti

Foto: Getty Images/Guliver Image

NA DANAŠNJI dan prije 47 godina rođen je Robert Prosinečki, legendarni hrvatski nogometaš, a danas trener i izbornik Azerbajdžana.

Prosinečki je rođen u Schwenningenu u Zapadnoj Njemačkoj 1969. godine. Nogomet je počeo igrati u Stuttgarter Kickersima, a 1980. stigao je u zagrebački Dinamo. Ćiro Blažević ga je, u već toliko puta ispričanoj priči, potjerao s Maksimira sedam godina kasnije bez da je "Žuti" dobio pravu priliku u modrom dresu. Prešao je u Crvenu zvezdu u ljeto 1987. i 1991. osvojio povijesnu europsku titulu.

Jedan je od rijetkih nogometaša koji su imali priliku igrati za Real Madrid i Barcelonu, a nosio je i dres Seville, Ovieda, Hrvatskog dragovoljca, Standard Liegea, Portsmoutha, ljubljanske Olimpije i Zagreba.

S mladom reprezentacijom Jugoslavije je 1987. osvojio Svjetsko prvenstvo, a tri godine kasnije europsko srebro. S Hrvatskom je 1998. osvojio svjetsku broncu, a za reprezentaciju je odigrao 49 utakmica i zabio 10 golova. Dobitnik je brojnih individualnih domaćih i inozemnih sportskih priznanja i odličja.

No, neovisno o dresovima koje je nosio i golovima koje je zabijao, pa i impresivnim driblinzima, "Veliki Žuti" oduševljavao je i izvan terena. Nije bio bahata zvijezda, niti se razbacivao novcem, a činjenica da je za igračkih dana volio popiti čašicu viskija i zapaliti koju, samo je pojačala mit o jednom od najboljih.

Pročitajte više