Dan kad su Crnogorci tražili od Srba da SiCG pusti utakmicu Hrvatskoj

Foto: Profimedia

PRIJE točno 18 godina, u posljednjem kolu Grupe 2 na Europskom rukometnom prvenstvu u Švicarskoj, tog 2.2., sastale su se Hrvatska i Srbija i Crna Gora. Hrvatskoj je za prolaz bila potrebna pobjeda, dok je SiCG već bila osigurala prolaz. Hrvatska je i došla do pobjede rezultatom 34:30 i otišla u polufinale, gdje je ispala od Francuza.

Međutim, sjenu na pobjedu Hrvatske bacile su tvrdnje kako je reprezentacija SiCG namjerno izgubila za Hrvate ključnu utakmicu. O svemu je progovorio i tadašnji golman reprezentacije SiCG Arpad Šterbik, koji je za namještanje utakmice optužio svog tadašnjeg izbornika Veselina Vujovića: 

"Hrvatima je pobjeda značila polufinale, a nama gotovo ništa. Naš izbornik Vujović nam je na ručku prije utakmice rekao da smo u takvoj situaciji da nama pobjeda ništa ne znači, a da bi nam Hrvati znali vratiti kad-tad ako pustimo. Pred samu utakmicu to je u svlačionici tražio i predsjednik Micić. Pitali smo gdje je Vujović, a rekli su da mu je neugodno da uđe i da čeka kao i Hrvati da vidi šta smo odlučili."

Golman napustio reprezentaciju SiCG

Šterbik je tada rekao i kako razmišlja o napuštanju reprezentacije: "Ne mogu više šutjeti i kao sportaš nisam mogao prijeći preko toga. Razmišljam o tome da napustim reprezentaciju ako su ovakve stvari moguće. Nikad nikome nisam puštao utakmice i namještao rezultate."

Šterbik je na kraju tako zaista i postupio i odlučio je prestati nastupati za reprezentaciju rodne zemlje. Prešao je pod španjolsku zastavu budući da je na klupskoj razini dugo godina uspješno igrao za Ciudad Real, Barcelonu i Atletico Madrid. Braneći za Španjolsku, Šterbik je postao prvak Europe i svijeta.

Metličić: Arpad je velik sportaš

Šterbik je uoči same utakmice s Hrvatskom prišao jednom od najboljih igrača Hrvatske Petru Metličiću i rekao mu: "Braco, ja vam utakmicu neću pustiti!" O svemu je govorio i sam Metličić:

"Arpad je velik sportaš i iznenadila me njegova izjava. Nisam znao što se dogodilo u njihovoj svlačionici. Pitao sam i ostale naše igrače znaju li o čemu se radi, ali nitko nije imao pojma. Oni su u SiCG očito nešto počeli 'muljati' već tada. Utakmicu nam igrači nisu pustili, ali bili su sigurno uzdrmani time što im je rečeno u svlačionici..."

Veselin Vujović je demantirao Šterbikove tvrdnje: "Ako sam već prodao meč Hrvatima, to znači da me oni nikada ne bi cijenili kao čovjeka. Ako si prodao svoje ljude, onda ćeš sigurno i njih prodati. Zar mislite da bi mene Zagreb doveo za takvo nešto kao nagradu da budem njihov trener? Žao mi je što je do toga došlo i što je na moju karijeru bačena ljaga."

Pročitajte više