HNL

Dan kada je Europa upoznala HNL. Kriva je kava, a Boysi su navijali za drugi klub

Foto: Screenshot

HRVATSKA nogometna liga ove godine obilježava 30 godina postojanja. Točno na današnji dan 1992. godine odigrana je i prva međunarodna utakmica jednog HNL kluba. Zanimljivo, nije riječ ni o Dinamu ni o Hajduku, najuspješnijim i najpoznatijim domaćim klubovima. Za sve je kriv čovjek slavan po tome što je izumio kocku kave.

Kako su Boysi i pelene završili u predgrađu Zagreba

Samo nekoliko tjedana nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, zaprešićki Inker ugostio je Sturm iz Graza. Bila je to prva utakmica domaćeg sa stranim klubom u slobodnoj Hrvatskoj, a odigrana je točno na današnji datum. Bila je to, pokazat će se kasnije, samo naznaka zlatnih dana kluba iz Zaprešića.

Sve je započelo sa Stjepanom Deverićem, nekadašnjim igračem Dinama i Hajduka koji je čak dvaput napravio "zabranjen" transfer između ta dva kluba. On je postao novi igrač Sturma i sugerirao je vodstvu kluba, koje je tražilo jeftinog igrača, da kupi mladog Damira Mužeka, igrača Inkera.

Ključni potez napravio je Ivo Gvozdanović, izumitelj slavne kocke kave. Riječ je o kocki koja sadrži 6 grama najbolje espresso kave koju mogu piti i dijabetičari. “Kocka” je dozirana sa 6 najjačih i najpoznatijih svjetskih alkoholnih pića.

Gvozdanović je bio veliki nogometni zaljubljenik i uspio je dogovoriti transfer Mužeka uz jedan uvjet - da Sturm dođe u Zaprešić odigrati utakmicu. Jamčio im je sigurnost od rata koji je tada već bujao diljem Hrvatske.

Okupilo se više od 4 tisuće navijača, od čega jako puno Bad Blue Boysa koji su navijali za Inker. Golovima Jurčića, Ćale i autogolom Inker je na poluvremenu vodio 3:1, a Knez je u nastavku zabio za konačnih 4:1.

U poluvremenu je delegacija Sturma predala gradonačelniku Zagreba Borisu Buzančiću poklon za Franju Tuđmana te pelene za bolnicu u Klaićevoj, a sav iznos od karata išao je u humanitarne svrhe. Inker je u nastavku sezone osvojio i hrvatski kup gdje je pobijedio Dinamo koji se tada zvao HAŠK Građanski.

Pročitajte više