Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao "Druže Tito..."

Screenshot: Youtube

NA DANAŠNJI dan prije 44 godine u 42. minuti utakmica prekinuti su mečevi prvenstva Jugoslavije: Dinamo - Željezničar, Sarajevo - Osijek i Hajduk - Crvena zvezda. To je napravljeno nakon objave da je umro Josip Broz Tito, vladar Jugoslavije i jedan od najpoznatijih svjetskih državnika.

Za Titom su tugovali i Maksimir i Koševo. Zašto se onda samo piše o Poljudu?

Tito je inače umro u 15:05 te nedjelje, ali je vijest objavljena tek navečer tog dana, pred kraj prvog poluvremena spomenutih utakmica. Nakon što je s razglasa Maksimira, Koševa i Poljuda objavljeno da je umro "Drug Tito", igrači su zajedno tugovali, kao i publika. No, kako su kamere i izravni televizijski prijenos bili samo u Splitu, gdje su derbi igrali aktualni i budući prvak Jugoslavije, za vječnost je sačuvana scena kako igrači Hajduka i Zvezde zagrljeni na centru plaču od šoka i boli, dok s tribina na kojima je 50 tisuća ljudi kreće pjesma "Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo".

Savršena propaganda Titove Jugoslavije

Spomenuti kadrovi spadaju među najupečatljivije ne samo s nogometnih nego i sportskih terena općenito iz ere Jugoslavije. Činjenica da su tako smrt obožavanog maršala popratili igrači i navijači silno popularnog hrvatskog i srpskog kluba, koji su u momčadima imali igrače svih jugoslavenskih naroda i narodnosti, trebala je svjedočiti o navodno neraskidivom "bratstvu i jedinstvu" koje vlada među svima u Jugoslaviji i koje je propovijedao upravo Tito. Hajduk i Zvezda odmah su se zakleli da će svake godine 4. svibnja zajedno obilježavati sjećanje na "najtužniji dan naših naroda i narodnosti", ali to je trajalo do 1990., kada su se na Poljudu našli Dražen Mužinić Frfa i Vladimir Petrović Pižon, kapetani Hajduka i Zvezde s mitske utakmice. 

Što se tiče utakmice prekinute na dan Titove smrti, Hajduk i Zvezda su odigrali novu 17 dana kasnije. Tada je Hajduk od Zvezde izgubio 1:3, što mu je bio treći od pet uzastopnih poraza. U zadnje vrijeme taj se crni niz spominjao jer ga je nedavno ponovila aktualna generacija Bilih. 

Hajduk - Crvena Zvezda 1:1, prekid u 42. minuti 4. svibnja 1980.

Strijelci: 0:1 Petrović (13. minuta), 1:1 Zo. Vujović (28.)

Sastavi:

HAJDUK

Pudar, Primorac, Krstičević, Luketin, Zo. Vujović, Jovanić, Zl. Vujović, Mužinić, Šalov, Đorđević, Juričko.

CRVENA ZVEZDA

Ljukovčan, Krmpotić, Jovin, Milovanović, B. Đurovski, Jurišić, Petrović, Blagojević, Šestić, Borovnica, Repčić.

Pročitajte više