LIGA NACIJA

Danas je ždrijeb Lige nacije. Kakve ona ima veze sa Svjetskim prvenstvom?

Foto: Getty Images/Guliver Image, grafika: Index

HRVATSKA reprezentacija će večeras u Amsterdamu (18:00, Nova TV) saznati protivnike u Ligi nacija koja se igra na jesen.

Hrvatska će biti u četvrtoj jakosnoj skupini najjače lige (A), što znači da će i dalje biti među elitom i opet može izvući brutalnu skupinu. Podsjetimo, Hrvatska je u premijernom izdanju Lige nacija bila u skupini s Engleskom i Španjolskom i osvojila je zadnje mjesto.

Ove sezone mijenja se sustav natjecanja pa će u svakoj ligi biti po četiri skupine s po četiri reprezentacije, osim u ligi D u kojoj će biti samo dvije skupine. U zadnjoj jakosnoj skupini su reprezentacije koje su prošle sezone završile na zadnjem mjestu u skupini, a u treću skupinu ubačeni su pobjednici skupina u ligi B, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Jakosne skupine, liga A:

Prva skupina: Portugal, Nizozemska, Engleska, Švicarska

Druga skupina: Belgija, Francuska, Španjolska, Italija

Treća skupina: BiH, Ukrajina, Danska, Švedska

Četvrta skupina: HRVATSKA, Poljska, Njemačka, Island

Više utakmica u novoj sezoni

Liga nacija igra se u tri ciklusa, a u svakom će se igrati po dva kola. Prvi ciklus na rasporedu je od 3. do 8. rujna, drugi od 8. do 13. listopada, a treći od 12. do 17. studenoga. Pobjednici skupina lige A igraju završni turnir od 2. do 6. lipnja 2021. godine, a jedna od zemalja sudionika završnog turnira bit će i domaćin.

Branitelj naslova je Portugal koji je prošle godine na završnom turniru bio bolji od Nizozemske, Engleske i Švicarske.

Poveznica sa Svjetskim prvenstvom

Dodatne kvalifikacije za ovogodišnji Euro popunjavale su se s reprezentacijama iz Lige nacija, a slično će biti i s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. U Katar će ići deset pobjednika kvalifikacijskih skupina, a deset drugoplasiranih reprezentacija igrat će dodatne kvalifikacije. Njima će se priključiti dva najbolja pobjednika skupina Lige nacija koji već nisu plasirali na SP kroz kvalifikacije ili su kao drugoplasirani ušli u dodatne kvalifikacije.

Pročitajte više