De Boer protiv Dinama želi igrati kao Barcelona

UZ ZAGRLJAJE i hrabre najave krenuli su Modri jutros put Amsterdama. U optmističnom pohodu nije ih zaustavila ni dojava o bombi, zbog koje je jutros zatvoren dio grada ok Central Stationa. Zdravko Mamić vjeruje u nadahnuće svojih igrača, a zasada barem javno vjeruje i Kruni Jurčiću. Podrška će mu trebati, jer nakon pet utakmica bez pobjede u prvenstvu, Ajax je pronašao drugi, bolji put.

> Legendarni Denis Bergkamp daje posljednje upute za Dinamo

> Mamić: Nema imperativa, ali nadam se pobjedi

> Jurčić: Nismo bez šanse, ni Real ni Lyon nisu nas sasvim nadigrali

> Dinamovci odletjeli u Amsterdam: Idemo popravit dojam iz Maksimira

U dvije utakmice protiv Rode, u kupu i prvenstvu, utrpali su osam pogodaka. Mamićev optimizam sudarit će se u srijedu navečer s perfektnom organizacijom ekipe koja imenima djeluje puno slabije nego 2009. ili 2007. godine, kada su se modri namjerili na Kopljanike. U Zagrebu smo prije tri tjedna vidjeli koliki je zapravo jaz između osrednjeg Ajaxa, kako ga ovdje kategoriziraju kritičari, i aktualnog Dinama. Otprilike koliki i između Ajaxa i europskih ekipa, rekao bi De Boer. Možda je "fora" u tom razmišljanju - u Ajaxu sami sebe ne doživljavaju - kao jaki europski klub. Mi bismo rekli drugačije, s obzirom na pedantnost i uigranost u svim klupkim linijama koja nas je dočekala na Amsterdam Areni.

Franka de Boera na press konferenciji je dočekalo je 30-ak novinara.

"Pet godina nizozemski klubovi nisu prošli skupinu Lige prvaka. Velika je razlika između Nizozemske i Europe u pogledu nogometa. Zato je utakmica s Dinamom za nas jako važna. Ako Real pobijedi u Lyonu, imamo sve u svojim rukama. Bit će teško, ali optimist sam po pitanju rezultata. Naši igrači nemaju puno iskustva u Ligi prvaka, ali ako nas dopadne dobra generacija, možemo se približiti jakim europskim klubovima. Ne možemo ih dostići, ali se možemo približiti", objasnio je de Boer.

Što očekuje od Dinama u odnosu na prvu utakmicu?

"Nema neke razlike u ova dva tjedna. Iako smo u Zagrebu pobijedili 2:0, ne smijemo ih podcjenjivati. Moramo biti oštri. Ajax je dominirao u Zagrebu, Dinamo nije iskoristio tri šanse u prvom dijelu, no zaslužili smo pobjedu, makar smo imali sreće. Imali smo više šansi od Dinama na kraju", smatra 41-godišnja legenda na klupi Ajaxa i otkriva nam da za Dinamo sprema isti sastav koji je istrčao protiv Rode, uz jednu preinaku, u vezni red vraća se Sulejmani, ali ne i Van der Wiel.

Kako igra ove sezone, kažu da je i bolje tako.

Važnije je naglasiti da De Boer razmišlja da protiv Dinama primjeni i sustav s kojim je pobijedio Rodu, 3-4-3.

"Vrlo sam zadovoljan kako smo to odigrali. Prednost je ta što imamo igrača više u veznom redu, možda tako zaigram i protiv Dinama. Barcelona igra u sistemu 3-4-3, veliki sam pobornik tog načina igre. Kada imate četiri igrača u zadnjem redu, dvojica ne pokrivaju nikoga i bolje ih je, ako se može, koristiti u vezi. Ajaxova škola uvijek je igrala u sistemu 3-4-3 protiv sistema 4-4-2. No, treba biti na oprezu zbog protivničnih krila. Također, bitna je dobra komunikacija. Dinamo baš i nema prava krila i očekujem da će zaigrati s dva napadača, kao i u posljednjoj prvenstvenoj utakmici".

"Sretan sam što se vratio Sulejmani"

"Sretan sam što se Sulejmani vratio i što sada imam mogućnost birati tko će zaigrati protiv Dinama. Iskreno, još nisam odlučio, obojica imaju svoje adute, spremni su za dvoboj i to je ono što me raduje. Lukoki se protiv Rode pokazao kao odlično rješenje, iako je očito kako on još mora učiti. Ima kvalitetu za postati veliki igrač, to je nedvojbeno i samo se nadam kako će nastaviti napredovati u tom smjeru", dodao je.

Jedna od tema bio je i branič Anita, koji je u nedavnoj utakmici za reprezentaciju igrao na lijevom beku, iako je po vokaciji zadnji vezni. De Boer ističe kako će ga nastaviti koristiti u sredini terena: "Anita je fantastičan nogometaš s sjajnim pristupom nogometu. Ukoliko želi i u Ajaxu igrati na toj poziciji, neka mi to kaže, može nešto dogovoriti. Ali do tada nastavit ću ga koristiti u sredini terena, vrlo sam zadovoljan s onim što daje na toj poziciji"

De Boer ne računa na Tomečaka, s kojim Jurčić planira iznenaditi. Ne promijeni li opet mišljenje (i sastav) sat vremena prije utamice.

Ne osvrće se De Boer ni na pobjede koje je Dinamo znao upisati u Amsterdamu. Kao i u prošloj utakmici u Zagrebu, najavio je pobjedu. Na Modrima je da mu pokvare planove...

Očekivani sastav Dinama: Kelava, Vrsaljkom, Vida, Šimunić, Ibanez, Leko, Badelj, Tomečak, Sammir, Kovačić, Rukavina

Pročitajte više