Delegat je mobitelom pratio Fiolića po terenu: Tko je sve kriv za lakrdiju u mladoj reprezentaciji

Foto: Hina / Index / UEFA 

U ZAPREŠIĆU je 46. minuta, mlada reprezentacija vodi 2:0 protiv Estonije u pretposljednjem kolu skupine za EP. Izbornik Nenad Gračan umjesto Antonija Milića uvodi Ivana Fiolića. Novinari se pogledavaju, pitaju se tko nosi broj sedam. Igrača nema u novinarskom zapisniku. Odjednom se na noge diže hrvatska klupa. Gračan i suradnici sudaraju se u tehničkom prostoru, dok u isto vrijeme Davor Šuker i Zdravko Mamić u trku napuštaju svečanu ložu. I delegat iz lože silazi do travnjaka, razgovara s četvrtim sucem, Cipraninom Anastaslouom. Nakon toga mobitelom po terenu prati i snima Fiolića. S klupe se diže i dio estonskog stožera, jasno im je da nešto ne štima. Konkretno - zapisnik i stanje na terenu. 

Kolo prije kraja, Hrvatska je vodeća momčad skupine, s pet bodova, ali i dvije utakmice više od drugoplasirane Švedske, te jednom više od trećeplasirane Španjolske. Gračanovoj ekipi, međutim, prijeti oduzimanje bodova. Imenu Ivana Fiolića pronalazimo u UEFA-inom izvještaju utakmice na službenoj stranici, što je mnoge zbunilo i navelo prema krivim zaključcima. U službenom zapisniku, kako se moglo doznati na terenu od UEFA-inog osoblja, Fiolić ipak nije zaveden. Umjesto sedam igrača na klupi, Hrvatska je u zapisniku očigledno imala jednog manje (naslovna slika prikazuje zapisnik koji su novinari dobili uoči susreta ).

Svi su zaboravili na Fiolića 

Kako se dogodila pogreška i tko je odgovoran? Kristalno je jasno da igrač koji nije u zapisniku nema pravo nastupa. Uistinu je nevjerojatno da tehnički tajnik momčadi, ali i četvrti sudac susreta nisu uočili višak igrača na klupi. Nevjerojatno je Folić je bio u kadru, to nije sporno. Ako nije uveden u zapisnik, a prema svemu sudeći nije, odgovornost snose četvrti sudac, ali i delegat susreta. 

U službenom zapisniku kod imena svakog igrača tri su prazne kućice: zamjena, starter i odsutan. Predstavnik reprezentacije kod svakog igrača ispunjava određeno polje. Potpisani zapisnik ide u na potpis delegatu (koji je morao vidjeti da pojedini igrač nije označen), te četvrtom sucu koji uspoređuje brojčano stanje na klupi i travnjaku, proziva prvih 11 igrača te kontrolira zamjene. Fiolić je u 46. minuti istrčao na travnjak. Igrač kojeg u zapisniku nema prolazi neokrznut kroz čak tri kontrole. Zato bi sada mogla ispaštati cijela reprezentacija. Kao tehnički predstavnici U21 reprezentacije na webu saveza navedeni su Romeo Jozak, Iva Olivari i Zlatko Nakić. 

"Kada sam obnašao dužnost 4. suca, nikada nisam provjeravao ime i prezime igrača, već samo brojčano stanje .Četvrti sudac morao je vidjeti ima li na klupi sedam igrača, ali ne i imena. Četvrti sudac od tehničkog direktora reprezentacije dobije kopiju zapisnika, i njegovo je da pregleda odgovara li broj službenih osoba, igrača na terenu i klupi stanju na terenu. Ako bi na klupi bio višak igrača ili manjak igrača, odgovornost je na sucu i tehničkom predstavniku reprezentacije", pojasnio je Indexu bivši dugogodišnji međunarodni sudac Mateo Beusan.  

Iz estonskgo saveza za Index tvrde da nisu uputili žalbu, jer se radi o sporu između UEFA-e i HNS-a. UEFA bi predmet trebala zavesti "po službenoj dužnosti", kao u slučaju mladih dinamovaca prema kojima nisu imali milosti.

UEFA za Index: Još se nitko nije žalio 

Iz HNS-a se još nisu službeno oglasili, dok očekujemo rješenje iz UEFA-e koja nam je poslala tek službeni zapisnik nakon utakmice u kojem je Fiolićev nastup evidentiran. 

Disciplinske propozicije u ovom slučaju predviđaju oduzimanje bodova, što bi najviše razveselilo Španjolsku i Švedsku koje imaju po 13 bodova, ali i utakmicu, odnosno dvije utakmice manje. Šuker i društvo nadaju se da će UEFA priznati krivnju, no morat će se pozabaviti i s vlastitom klupom te očito zahtjevnim poslom označavanjem imena u "kućice".

ODGOVORNE OSOBE

Tajnik reprezentacije / službeni predstavnik: Iva Olivari, Romeo Jozak, Željko Nakić 

Uefa-in delegat: Stavropoulos Aristeidis 

4. sudac: Anastaslou Ionnais  (Cipar) 

>>> UEFA-in zapisnik nakon utakmice u kojem je zaveden Fiolićev nastup: 

Pročitajte više