Delije napadom na prijatelje BBB-a zaprepastili Italiju: "Ovo je neviđeno i opasno"

Foto: Profimedia

FEDAYN, jedna od najvećih i najjačih Rominih navijačkih skupina, doživjela je težak udarac ispred rimskog Olimpica. Navijači Crvene zvezde napali su članove Fedayna iz zasjede i oteli im transparente te time ugasili podgrupu koja je postojala od 1972. godine. 

Kako je uopće došlo do toga da se Delije nađu u Rimu? Crvena zvezda je u košarkaškoj Euroligi prošlog tjedna igrala utakmice u Bologni i Milanu, a dio Delija zaputio se nakon toga u Rim. Talijanski mediji javljaju da su Delije imali pomoć navijača Napolija koji su im odali tko će i kada nositi transparente Fedayna nakon utakmice Rome i Empolija. 

Pripadnici Fedayna, inače podgrupe koja je u prijateljskim odnosima s Dinamovim navijačima Bad Blue Boysima, preopušteno su krenuli sa stadiona, i ne sluteći da će ih na trgu ispred sačekati 50-ak Delija naoružanih šipkama, palicama i bakljama. 

"Bili su pripremljeni i išli na sigurno. Netko nas je cinkao. Srbi su dobili precizne upute kako i kada napasti te u kojem kombiju će biti najvažniji transparenti grupe", otkriva jedan navijač Rome za Il Messaggero. La Repubblica piše da su Delijama vjerojatno pomogli navijači Napolija koji su se htjeli osvetiti Rimljanima za sukob iz siječnja.

"Fedayn je grupa za sebe i uvijek je odvojena od ostalih nakon utakmice. Susret s Empolijem je bio meč bez ikakvog alarma i nitko nije mogao očekivati ovakvo nešto. Vjerojatno su im Napolitanci pomogli. Ponašali su se kao paravojna jedinica, izletjeli su iz grmlja, udarali jako i precizno, uzeli transparente i nestali. Netko im je pomogao u bijegu."

04.02.2023, Delije (Zvezda🇷🇸) with stolen banners from Roma🇮🇹 after match Roma - Empoli www.hooligans.cz

Objavljuje Hooligans.czNedjelja, 5. veljače 2023.

Romini navijači kasnije su tražili Delije po Rimu, išli i na aerodrom, ali ih nisu pronašli. Očekuje se da bi revanš Rimljani mogli tražiti u ožujku u Grčkoj kada Zvezda igra košarkašku utakmicu protiv PAO-a, još jednih prijatelja navijača Rome. 

Talijanska navijačka scena podijeljena je ovakvim potezom Delija. Jedni smatraju da nema ništa navijačkog u iznenadnom napadanju skupine s kojom od ranije niste u sukobu, a drugi da je sve odrađeno po navijačkom kodeksu. 

"Ovo nema veze sa svijetom u kojem smo odrasli. Prekršene su vrijednosti poput časti i odanosti. Nadamo se da ovaj opasni presedan neće imati veće posljedice na talijanski svijet ultrasa", poruka je navijača Intera, dok se navijači Lazija i Napolija naslađuju porazom Rimljana i poručuju da se nemaju što žaliti budući da su transparente izgubili ispred svog stadiona.

Pročitajte više