regija

Delije u Europa ligi slave crkvenog ljubitelja četnika i Arkanovog prijatelja

Foto: Crvena Zvezda

NAVIJAČI Crvene Zvezde za večerašnju (21 sat) utakmicu Europa lige s Gentom u Beogradu pripremili su koreografiju u čast nedavno preminulog crkvenog velikodostojnika. 

Amfilohije (83), mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i drugi najmoćniji čovjek SPC-a iza patrijarha srpskog Irineja, umro je 30. listopada od posljedica koje je na njegovo zdravlje ostavio covid-19.

Obožavan je među Srbima u Crnoj Gori, ali i Srbima općenito, koji su prije pogreba u Podgorici masovno ljubili i pipali mrtvog Amfilohija, bez obzira na to što je imao koronu i što su zdravstveni radnici apelirali na njegove obožavatelje da to ne rade. 

Iako je rođen u Crnoj Gori, u kojoj je djelovao, pa tako i Delije na transparentu u slavu Amfilohiju pišu crnogorskom ijekavicom "Blago onom ko dovijeka živi...", negirao je postojanje crnogorske nacije i nazivao je Crnogorce stokom.  Upravo je pod Amfilohijevim vodstvom SPC u Crnoj Gori tijekom 2020. godine organizirao prosvjedne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji su tvrdili da je "paravan za otimanje crkvene imovine u toj zemlji".

Amfilohije je uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovog ljeta na čelo koalicije koja je okupila srpske stranke u Crnoj Gori postavio Zdravka Krivokapića, aktualnog mandatara za sastav crnogorske vlade. To pokazuje koliko je Amfilohije bio moćan u toj zemlji.

Njegovo djelovanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odavno je nadilazilo vjersko poslanje. Tijekom ratova 90-ih, koje je na ovim prostorima vodila Srbija, bio je utjecajni i glasni ratni huškač i velikosrbin. Isticao se širenjem mržnje protiv Hrvata i muslimana. Zaslužan je za veliki revival i reafirmaciju četništva u Srbiji. Bio je blizak prijatelj Radovana Karadžića i Željka Ražnatovića Arkana, najvećih srpskih ratnih zločinaca.

Takvom liku Delije pripremaju u čast koreografije preko cijele tribine, razvlače velike transparente i zastave s njegovim likom. 

Pročitajte više