Demian Maia ekspresno ugušio Condita, impresivne pobjede Pettisa i Paige VanZant

Foto: Screenshot

NA UFC on FOX 21 eventu, Demian Maia uspio je doći do gušenja protiv Carlosa Condita na samom početku borbe od koje se očekivalo puno više akcije, no Brazilac je odmah iskoristio svoju priliku. Impresivne predstave upisali su Anthony Pettis i Paige VanZant, a Jim Miller i Joe Lauzon odradili su još jedan klasik.

Demian Maia odradio je svoju vjerojatno najimpresivniju borbu posljednjih godina. U situaciji gdje nije bio favorit, uspio je nadvladati Carlosa Condita i prisilita ga na tapkanje nakon manje od dvije minute. Tako smo umjesto borbe u kojoj se očekivalo dugo nadmudrivanje dobili brazilskog borca gdje koristi prvu priliku. Zapravo, za srušiti Condita i dovesti borbu gdje njemu odgovara trebalo mu je manje od minute, nakon čega je počeo raditi na prilici. Nije ovo bio Maia iz nekih prošlih borbi, koji drži kontrolu bez previše agresije. Ovog puta je napao, uhvatio Conditu leđa te ga je gušenjem prisilio na tapkanje. Demianu je to šesta pobjeda u nizu i legitimno može tražiti napad na titulu.

A kakva je prekrasna borba bila ona između Anthonya Pettisa i Charlesa Oliveire, koji su u potpunosti opravdali mjesto na programu koji se emitira na javnoj televiziji. Prava promocija ovog sporta bila je ono što su ponudili ova dva borca kroz dvije cijele runde i nešto manje od dvije minute treće dionice. Bila je to neprestana kombinacija stand up borbe i nadmudrivanja u parteru.

Teško je zapravo opisati tko je imao prednost u ovoj borbi, kraj nevjerojatnog broja preokreta i tranzicija. Pettis je u prvoj rundi imao situaciju gdje je Oliveiru oštetio kickom u tijelom, no ovaj se uspio oporaviti, pa čak i do kraja runde preuzeti kontrolu. Nešto slično viđeno je i u drugoj rundi, gdje se Pettis našao u modu preživljavanja i gdje je pokazao jako dobre vještine u parteru, da bi sve kulminiralo u trećoj rundi. Brazilac je krenuo jako dobro, upisao je dva rušenja i činilo se kako je podigao ritam. No, upravo je drugo rušenje bilo ključno. Pettis je pri njemu uspio doći do vrata Oliveire te uhvatiti giljotinu, koju je još jače stisnuo kad su se spustili na pod i tako je prisilio Charlesa Oliveiru na tapkanje, kao tek drugi borac kojem je to uspjelo. Anthony Pettis tako je impresivno prekinuo niz od tri poraza i time spasio karijeru.

Priča eventa ipak je Paige VanZant i nešto novo što smo uspjeli vidjeti od nje pri povratku u kavez. Prvu rundu je pomalo čudno bilo gledati borbu. Rawlings je jako dobro boksala te nije dozvoljavala VanZant da se razmaše dok je Paige, s druge strane, pokušavala podosta atraktivnih kružnih i sličnih udaraca, no niti jedan od njih nije bio blizu. Ipak, početkom druge runde vidjelo se da je to sve bilo ciljano. Tad je VanZant došla do prilike te je protivnicu nokautirala rijetko viđenom tehnikom, letećim kickom u glavu, tzv. “škaricama”. Time je ujedno postala i vlasnica najviše pobjeda prekidom u slamka diviziji. Njen trenutni UFC skor je 4-1, a izrazila je želju da se još jednom bori do kraja godine.

Glavni program otvorili su Joe Lauzon i Jim Miller, u reprizi svog fantastičnog meča iz 2012. godine. I ponovno je to bila zanimljiva borba prepuna akcije, iako nije bilo krvi koliko prvi puta, po čemu je ta borba zapravo postala poznata. Ovog puta se činilo da je Lauzon imao bolju taktiku, jer nije dozvoljavao Milleru priliku za rušenja i kontrolu u parteru, a kada je i došlo do partera, bolje ga je kontrolirao upravo on. Što se tiče stand upa, Miller je tu malo bio u prednosti, no vjerovalo se kako će Lauzonu po jedno rušenje u svakoj rundi biti dovoljno za pobjedu. Ipak, podijeljena odluka pripala je Milleru, odnosno Jim je potvrdio pobjedu od prije četiri godine.

Uvodni program sadržavao je šest borbi, gdje se dogodio još jedan nokaut Sama Alveya, dvije vrlo neizvjesne borbe uz pobjede podijeljenim odlukama Kylea Bochniaka i Alessia Di Chirica te vrlo dobra prezentacija brazilskog borca Felipea Silve. Do nokaut pobjede došao je Chad Laprise, a pobjedom je debitirao kanadski mladac Jeremy Kennedy.



UFC on FOX 21 – Rezultati
Demian Maia def. Carlos Condit – SUB (R1 1:52)
Anthony Pettis def. Charles Oliveira – SUB (R3 1:49)

Paige VanZant def. Bec Rawlings – TKO (R2 0:17)
Jim Miller def. Joe Lauzon – podijeljena sudačka odluka

Sam Alvey def. Kevin Casey – TKO (R2 4:56)
Kyle Bochniak def. Enrique Barzola – podijeljena sudačka odluka
Alessio Di Chirico def. Garreth McLellan  – podijeljena sudačka odluka
Felipe Silva def. Shane Campbell – TKO (R1 1:13)

Chad Laprise def. Thibault Gouti – TKO (R1 1:36)
Jeremy Kennedy def. Alessandro Ricci – jednoglasna sudačka odluka
 

Pročitajte više