Derbi Svetog Duje? Ne, nego Svetog Frane!

Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr

FRANCK OHANDZA još jednom ovog ljeta donio je Hajduku pobjedu i to u sudačkoj nadoknadi gradskog derbija za 1:0 kod Splita, u jubilarnom 20. susretu susjedskih rivala, koji se igrao u 3. kolu HNL-a.

Spasitelj Hajduka opet je čekao kraj utakmice za svoje ukazanje. Kožulj je u drugoj minuti sudačke nadoknade centrirao s desne strane više iz očaja, a na petercu visoko iznad Maglice skače teški centarfor i glavom zakucava u rašlje. Splitov golman Duka danas je bio sjajan, ali ovo ni on nije mogao obraniti.

Nevjerojatni Franck Ohandza. U dva tjedna, koliko je prošlo od početka sezone, Hajduk je igrao pet utakmica. Kamerunski napadač dozirano je, kako bi se oporavio od kronične ozljede koljena, nastupio na četiri (propustio je gostovanje kod Cibalije), ali na spomenutim utakmicama igrao je tek tri i pol poluvremena, što mu je bilo dovoljno za četiri gola i asistenciju!

Derbi Svetog Duje splitski rivali čekali su u potpuno različitim raspoloženjima: Klub braće Žužul u teškoj je krizi, koja se od sredine prošle sezone protegnula na početak ove, jer Split nije pobijedio sada već 12 utakmica zaredom, dok gol nije postigao posljednjih 11 utakmica, još od ožujka! Osim luzerskog niza, Split je opterećen i izostankom niza ozlijeđenih igrača i činilo se da bi momčadi Vjekoslava Lokice u takvoj situaciji časni poraz od Hajduka bio prihvatljiv, a na kraju je, iako veliku većinu utakmice potčinjena, imala duplo više velikih prilika za gol i pobjedu. Zato što ih nije iskoristila, došla je kazna zvana Ohandza.
 
S druge strane, Hajduk usprkos tome što ne igra bajno, ima izvrsne rezultate; od početka sezone četiri pobjede i remi. U Europi su Bili remizirali kod Iasija, kojeg su zatim pobijedili na Poljudu, dok su HNL otvorili trijumfom na teškom gostovanju u Vinkovcima, a kod gradskog rivalu slavili na krilima velike pobjede kod ukrajinske Oleksandrije u prvoj utakmici 3. pretkola Europa Lige.
 
Hajduk par stotina metara od Poljuda gostovao bez Jeffersona, Tudora i Šimića, ali je zato u sastavu bio Ante Erceg, dijete Splita koje su potjerali iz kluba, pa ofenzivcu nije nedostajalo motiva, što je pokazao s dva dobra udarca s ruba kaznenog prostora, koja je skinuo Splitov golman. Mjesto u momčadi izgubio je Hrvoje Milić, umjesto kojeg na lijevom beku igrao Hysen Memolla, Albanac došao iz Kopra.
 
Spomenuli smo kako je Hajduk bio osjetno bolji, dominantan, ali na utakmic je imao tek dvije velike prilike i to u istom napadu, u 28. minuti, kada Vidović griješi, a lopta dolazi do Ercega koji puca s ruba kaznenog prostora oštro prizemno, ali Splitov vratar u padu brani njegov lijevi kut, točnije odbija na nogu natrčalog Saida, koji također po travi šalje loptu u desni kut Splitovog vratara, koji ovaj udarac skida nogom. I to je bilo jedino vrijedno spomena od obje momčadi u prvom dijelu, prije neusporedivo sadržajnijeg drugog.
 
Nastavak je počeo spomenutim ulaskom Ohandze umjesto Ercega i preraspoređivanjem Hajduka u 4-4-2, ali osim par u najboljem slučaju poluprilika, Bili nisu pokazali ništa sve do Ohandzinog ukazanja na samom kraju.
 
Kod domaćina, Pešić i Jukić nakon lijepih prodora po Hajdukovom desnom boku, Vidović iz voleja i Bagarić s jedva dva metra nakon kornera, propustili su četiri velike prilike za Split, od čega su dvije bile promašaji, dok je Kalinić u korner odbijao šuteve Vidovića i Jukića.

Pročitajte više