HNL

Deset najboljih igrača sezone HNL-a iz velike četvorke. Samo jedan iz ostatka lige

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Index

DERBIJEM Dinama i Hajduka zaključena je još jedna sezona Prve HNL. Naslov prvaka pripao je Dinamu, koji ima 79 bodova, sedam više od drugog Hajduka. Osijek je treći sa 69, Rijeka četvrta sa 65, a iz lige ispada Hrvatski dragovoljac koji je osvojio 19 bodova.

SofaScore je iz tjedan u tjedan objavljivala najbolje postave kola. Red je došao i na najbolju jedanaestorku sezone 2021./2022. U njoj se nalaze četiri igrača Dinama, dvojica iz Hajduka, dvojica iz Osijeka, dvojica iz Rijeke te jedan predstavnik Gorice. Marko Livaja, najbolji strijelac HNL-a s 28 pogodaka, ujedno je i najbolje ocijenjeni igrač s ocjenom 7.59.

Jedan predstavnik izvan velike četvorke

SofaScore je postavu sezone složila u formaciju 4-2-3-1. Na golu je i jedini predstavnik kluba izvan najbolje četvorke - Dominik Kotarski (7.08). Upisao je 24 nastupa za Goricu, primivši 31 pogodak. U sedam utakmica njegova se mreža nije zatresla.

Obranu čine trojica iz redova prvaka te jedan igrač Osijeka. Na bokovima su Stefan Ristovski (7.22) i Petar Bočkaj (7.54). Potonji je tijekom zimskog prijelaznog roka iz osječkog kluba došao u zagrebački, a svojim nastupima došao je do druge najbolje ocjene u sezoni. 

Stoperski par čine Josip Šutalo (7.28), čije je dobre nastupe izbornik Zlatko Dalić honorirao pozivom u reprezentaciju za četiri lipanjske utakmice Lige nacija, te Mile Škorić (7.13), kojemu je pak uručen pretpoziv. 

Livaja najbolji igrač sezone

Zagrebačko-splitski par nalazi se na mjestu zadnjih veznih. Filip Krovinović (7.37) i Josip Mišić (7.33) smješteni su iza ofenzivnije trojke. Krovinović je također završio na Dalićevoj pretpozivnoj listi.

Na lijevoj strani smjestio se Kristijan Lovrić (7.29). Zabio je devet i namjestio sedam golova igrajući prvo za Goricu, a od proljeća za momčad trenera Nenada Bjelice. Na suprotnom krilu je Robert Murić (7.34), zaslužan za okruglih 20 golova Rijeke - 11 zabijenih i devet asistiranih.

Livaja je najbolji igrač Hajduka koji je došao do drugog mjesta, pa i cijele lige te njezino prvo ime. Osim što je zabio 28 puta, ovaj 28-godišnji Splićanin pripremio je još osam prilika Hajduka nakon kojih su mreže zatresene. Time je zaslužio mjesto u idealnoj postavi sezone, između Lovrića i Murića, kao i još jedno uvrštavanje u hrvatsku reprezentaciju.

U vrhu napada nalazi se Josip Drmić (7.25). Nastupi nekadašnjeg švicarskog reprezentativca rezultirali su 21 golom. Dugo je bio jedini Livajin konkurent za titulu prvog topnika sezone. Nakon par dana istječe mu posudba iz Norwicha u Rijeku.

Pročitajte više