"DEVET JEBENIH GODINA!" Kako su velikim trejdom Clippersi izdali ikonu kojoj su se do jučer ljigavo ulizivali

Foto: Guliver Image/Getty Images

DRUGI je strijelac kluba u povijesti (10.117 poena) te četvrti skakač (4423) i peti asistent (1954) Clippersa svih vremena. Ove sezone predvodi klub s 22,6 poena, 7,9 skokova i 5,4 asistencije po utakmici.

Ali u svijetu surovog profesionalizma nema mjesta emocijama. Odnosno, ima, ali tako da se njima surovo manipulira. Upravo to napravili su Los Angeles Clippersi s Blakeom Griffinom.

Najbolji igrač, simbol i legenda kluba, koji ga je 2009. izabrao kao prvi pick drafta i u kojem je proveo svih devet godina karijere, bio rookie godine (2011.) i peterostruki All-Star, bešćutno je trejdan u Detroit Pistonse.

Poklonici NBA ne samo iz Amerike nego i iz cijelog svijeta s nevjericom govore o ovoj senzaciji.

Naravno, zamjene najboljih igrača u NBA-u nisu ništa novo. Štoviše, posljednjih godina to se radi i češće nego ranije. Ali ovo što su Clippersi napravili Griffinu izazvalo je šok jer je to igrač koji je tek ljetos potpisao novi petogodišnji ugovor s klubom njegovog života. Ugovor težak 175 milijuna dolara.

Kada je ljetos postojala velika opasnost da Griffin kao free agent ode iz kluba nakon što je to uradila druga najveća zvijezda Chris Paul, Clippersi su se na sve načine upinjali zadržati ga.

Pri tome nisu birali sredstva pa su nakon službenog sastanka s igračem napravili sljedeći šou, kako svjedoči Lee Jenkins, novinar Sports Illustrateda: Prigušili su svjetla i pod krov dvorane podigli njegov dres, dok je zbor pjevao, a službeni spiker dramatično govorio "Večeras slavimo Clippera koji će to biti cijeli život".

Clippersi se u neukusnom žicanju Griffina da ostane tu nisu zaustavili. Klub je napravio majice koje su morali nositi svi zaposlenici. Na njima je bio nacrtan Griffin, i to ne samo u društvu ovih velikana nego dominantan i iznad njih: Muhammad Ali, John F. Kennedy, Martin Luther King, Jr, Nelson Mandela, Abraham Lincoln, Barack Obama, Albert Einstein, Mahatma Gandhi i Michael Jackson!

Ove dvije ulizivačke akcije Clippersa da Griffin ostane bile su previše čak i za Amerikance sklone showu i patosu pa su navijači svih ostalih klubova, ali i neutralni ljubitelji košarke, odmah krenuli žestoko sprdati neukusne Clipperse.

Pola godine kasnije, Blake Griffin ovako na Twitteru komentira da ga oni isti Clippersi više ne žele:

Ali gif sa zaprepaštenim kreveljenjem Princa s Bel Aira je predstava za javnost. Griffin je s pravom ogorčen i izdan postupkom kluba koji se donedavno neukusno ponižavao da ga zadrži. Da bi ga sada, kada je shvatio da mu je raskošan ugovor kojim su ga molili da ostane veliki teret, bezdušno odjebao.

Tako da je njegova iskrena reakcija na trade ova, od prije tjedan dana, kada su pregovori o velikoj zamjeni bili počeli:

Amerikanci podsjećaju da će se ovakav surovi potez osvetiti Clippersima. Jer igrači, posebno traženi free agenti, itekako prate kako se klub odnosi prema igračima.

Ako Clippersi ovako kvarno otpisuju klupsku legendu, što onda mogu očekivati ostali?

Griffina baš briga za ostale.

Princ s Bel Aira ima svoju muku; selidbu iz blještavog, bogatog i sunčanog L.A.-a u sumoran, sirotinjski i hladan Detroit.

I to usred zime.

Pročitajte više