ŠEF DRŽAVE IZBRISAO LEGENDU IZ POVIJESTI "Izdajica i terorista vlastite države" ostao bez svega

Foto: Getty Images / Guliver Image

IGRAO je za reprezentaciju Turske 15 godina, postao najbolji strijelac u povijesti s 51. golom u 112 utakmica. Također, u Galatasarayu je 13 godina nastupao i postao legenda kluba s 290 pogodaka u 535 susreta.

Međutim, sada je sve to palo u vodu. Jednostavno, Hakana Šukura progutala je politika.

 

Nezaboravni napadač koji je postigao najbrži gol u povijesti Svjetskih prvenstava, kada je 2002. zabio Južnoj Koreji nakon 11 sekundi, potjeran je iz Turske, uhićen mu je otac, oduzeta mu je sva imovina, a Galatasaray ga je odlučio izbrisati iz svoje povijesti. 

Šukur je nakon bogate nogometne karijere ušao u politiku i priklonio se šefu države Erdoganu koji ga je i vjenčao. Nakon toga je bio zastupnik, ali je kasnije odstupio s položaja zbog korupcijske afere i prešao na protivničku stranu. Kritizirao je Erdogana, a na izborima 2015. nije izabran kao nezavisni kandidat, a onda se preselio u SAD.

 

Vlast ga je okarakterizirala teroristom nakon prošlogodišnje državnog udara u Turskoj, tvrdi se da iza toga stoji Erdoganov protivnik Gulen, a sumnja se da je na njegovoj strani upravo Šukur. On je optužen da je financirao terorističke skupine. Međutim, od svega ga vjerojatno najviše boli potez njegova Galatasaraya...

"Nikakvi teroristi i pojedinci nemaju pravo staviti mrlju na 100-godišnju povijest Galatasaraya", rekao je turski premijer Binali Yildirim, a odluku kluba pozdravio je i ministar sporta Kilic...

"Donijeli su pravu odluku eliminiranjem onih koji su izdajice države i naroda. Onih koji bježe u inozemstvo".
Šukur je pobjegao u SAD zbog pokretanja kaznenog postupka protiv njega. Nakon toga je rekao kako nije izravno kritizirao Erdogana. Ali nije se uspio obraniti pa su njegovi legendarni potezi, golovi i cijela povijest jednog od najvećih turskih nogometaša izbrisani jednim potezom političke krpe. 
 
 

Pročitajte više