Dina Levačić za povijest: Preplivala opasan kanal na Havajima, opekle je meduze

Foto: Index

22-GODIŠNJA Splićanka Dina Levačić preplivala je kanal Molokai na Havajima, dug 42 kilometra. Naša daljinska plivačica i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche ostvarila je nov uspjeh i preplivala opasnu dionicu u Tihom Oceanu od otoka Molokai do otoka Oahu.

Dina je prva Hrvatica koja je preplivala kanal Kaiwi (Molokai) na Havajskom otočju, što je jedan od mitskih podviga u svijetu daljinskog plivanja. Kanal Kaiwi se nalazi između otoka Molokai i Oahu na kojem se nalazi najveći havajski grad Honolulu.

Dina je tek 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 kilometra izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa. Završila je preplivavanje za 13 sati i 7 minuta i upisala drugo najbolje vrijeme među ženama na vječnoj listi onih koje su preplivale kanal.

Na samoj plaži otoka Molokai s koje je Dina startala, vrijeme je za oceanske uvjete izgledalo gotovo idealno. Međutim, već nakon sat vremena digao se vjetar pa zatim i valovi do visine od 13 metara. Dina je sve dobro podnijela, dok nakon pet sati plivanja nije upala u veliku skupinu meduza koje su je opekle. Nekoliko minuta je trebalo da se sabere od šoka i bola, a onda je krenula dalje. I dalje se susretala s meduzama, ali svaka sljedeća ju je manje boljela, kaže da se naviknula.

Kada je svanulo, vidjela je i nekoliko morskih pasa i nije joj bilo ugodno, ali osjećala se sigurnije jer je uz sebe stalno imala kajakaša koji je vukao napravu koja emitira elektromagnetske valove i tjera morske pse.

Posljednji sat pred izlazak do otoka Oahu je bio posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz mora. U tome su Dinu navodili članovi prateće posade iz Honolulua. Inače, posada broda Stelina Maris se pokazala izuzetno profesionalna, zadivili su Dinin tim svojim poznavanjem pomorskih vještina.

Nakon svega, Dina se vratila na prateći brod, pobrojala mjesta gdje su je opekle meduze i nasmijala se za uspomenu i fotografije. 

Sljedećih nekoliko dana do povratka u Split i Mravince provest će u zasluženom odmoru na otoku Oahu. Vraća se u ponedjeljak, letom koji iz Zagreba stiže u 22:50.

Pročitajte više