Dinamo bira između Petkovića i Vipotnika. To nema smisla

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO u nedjelju u 19:15 u zadnjem kolu SuperSport HNL-a dočekuje Goricu na velikoj fešti na Maksimiru. Novi-stari hrvatski prvak proslavit će 24. naslov prvaka, a na proslavi će biti velik broj navijača jer je već više od pola Maksimira rasprodano.

No, čim završi utakmica i stiša se slavlje, u Maksimiru imaju puno posla. Puno je do početka nove sezone, skoro dva mjeseca, ali isto tako je u Dinamu i puno upitnika. Nova uprava i trener Igor Bišćan još nemaju jasnu sliku o tome s kim kreću u jednu od najvažnijih sezona u novijoj Dinamovoj povijesti, a sve će ovisiti o odlascima.

Zasad je najrealnije da odu Dominik Livaković, Josip Šutalo i eventualno Luka Ivanušec. Iako je još dosta rano, tek je kraj svibnja, sve se više priča o potencijalnim novim igračima u Maksimiru ovog ljeta. Najrealniji je dolazak Matije Frigana iz Rijeke, koji je velika Bišćanova želja, a saga o dolasku Žana Vipotnika iz Maribora traje mjesecima.

Dinamova ponuda nije zadovoljila Maribor

Slovenci su dugo čekali Dinamo kojem su bili spremni dati popust na ime dobre suradnje u budućnosti, ali Dinamova prva ponuda nije zadovoljila Maribor koji je bio spreman čekati Dinamo prije nego što stupi u konkretne pregovore s drugim klubovima.

Dinamo je ponudio 2.8 milijuna eura i niz bonusa, što je Mariboru premalo i sad više Dinamo nije u povlaštenom položaju. Maribor na stolu ima ponudu iz Francuske tešku 3.8 milijuna eura i Dinamo će svoju morati podebljati ako želi Vipotnika. Maribor je tražio odgovor do pretprošlog ponedjeljka, ali i dalje je spreman pregovarati s Dinamom.

Na napadačkim pozicijama je Dinamo, barem zasad, najpopunjeniji. Tu su Petković i Drmić kojima ugovor istječe sljedećeg ljeta, Kulenović se vraća s posudbe iz Lokomotive, a Bišćan vjeruje i mladom Franu Topiću kojega je gurnuo od prve minute u derbiju na Poljudu.

No, vrlo lako se može dogoditi da netko od njih ode. Za Petkovića postoji interes iz Turske, Kulenović bi radije negdje igrao nego sjedio na klupi u Dinamu, osobito ako dođe Frigan. Sjajni Rijekin napadač može po potrebi igrati i na krilu, što je i igrao kod Bišćana u U-21 reprezentaciji.

Turci žele Petkovića

Situacija s Petkovićem je neizvjesna. On za ostanak u Dinamu traži 1.2 milijuna eura po sezoni, veću plaću nego što je imao dosad, a Nenad Bjelica ga želi u Trabzonsporu. Turci navodno Dinamu nude oko tri milijuna eura, što je taman iznos koji Maribor traži za Vipotnika. Nova Dinamova uprava ne želi više davati tako visoke ugovore igračima, ali ovdje ipak nije riječ o bilo kakvom igraču.

Petković je u Dinamu od 2018. godine i s njim u momčadi klub je ostvario neke od najvećih rezultata u svojoj povijesti. Petković je tip igrača kojeg navijači istovremeno ne vole i obožavaju. Ne vole ga jer ostavlja dojam tipa koji bira utakmice i kojemu se često neke ne da igrati, a obožavaju ga jer je bio najbolja verzija sebe kad ga je Dinamo najviše trebao.

Kad je trebalo dobivati derbije - Petković je bio tu. Kad je trebalo pobijediti Krasnodar ili uvesti Dinamo u Ligu prvaka - Petković je bio tu. Kad je trebalo asistirati Oršiću protiv Chelseaja ili Milana - Petković je bio tu. Voljeli ga neki navijači ili ne, Petković je igrač koji je Dinamu donio jako puno toga. Uostalom, drugi je najbolji europski strijelac svih vremena iza Oršića.

S druge strane, dolazak Žana Vipotnika u Dinamo čini se kao dobar posao. Riječ je o 21-godišnjem napadaču koji je ove sezone u 38 utakmica zabio 23 gola uz jednu asistenciju i koji je najbolji strijelac slovenske lige.

Potencijalno dobra investicija

No, u okolnostima u kojima je Dinamo Vipotnik u Maksimiru trenutačno ne bi bio pojačanje, osobito ako bi Petković ostao još jednu sezonu, neovisno o tome je li produžio ugovor ili nije. A za takvog igrača platiti 3.5 milijuna eura je jako puno.

Je li Vipotnik bolji igrač od Petkovića? Nije. Je li bolji od Drmića, Kulenovića ili Frigana? Možda, ali sva trojica u nogama imaju puno više i utakmica i golova u HNL-u koji je trenutačno neusporedivo jača liga od slovenske.

Drmić i Kulenović znaju kakvu težinu nosi Dinamov dres i kakva su ovdje očekivanja i u sezoni u kojoj će Hajduk biti sve jači, kao i ostali konkurenti, neće biti puno vremena za čekanje igrača kao što je Vipotnik, unatoč svim njegovim objektivnim kvalitetama.

S odštetom od oko 3.5 milijuna eura i ugovorom od 400.000 eura po sezoni na četiri godine Vipotnik bi Dinamo koštao preko pet milijuna eura. To je investicija koja se u budućnosti može višestruko vratiti i s te strane se čini vrlo dobrom.

Veliki upitnik

No, Vipotnik je i dalje veliki upitnik zbog svih navedenih razloga, dok Dinamo zna što ima u liku Brune Petkovića. On će u rujnu napuniti 29 godina i u najzrelijim je igračkim godinama. U sezoni u kojoj "mora" biti prvak kako bi se na ljeto 2024. mogao boriti za mjesto u superbogatoj Ligi prvaka Dinamu trebaju igrači pobjednici.

Otići će mu Livaković i Šutalo, možda i Ivanušec i najednom će se u svlačionici naći jako mali broj onih koji mogu potegnuti kad zagusti u Europi, ali i u HNL-u. Iz te perspektive puno bi logičnije bilo novac za Vipotnika usmjeriti u novi ugovor za Petkovića pa ga eventualno unovčiti sljedećeg ljeta ako odigra još jednu pravu sezonu. 

Vipotnik je sigurno veliki potencijal na kojemu bi se u budućnosti mogao potencijalno jako dobro zaraditi i logično je da Dinamo teži tome da dovede najbolje mlade igrače iz regije na kojima će graditi budućnost.

No, ako nova uprava pažljivo želi trošiti novac, što je pohvalno, onda je bolje da ga uloži u provjerenu kvalitetu. A ako već planira dovesti nekoga od mladih napadača, Frigan se čini kao pametnija opcija jer za obojicu neće biti mjesta.

Pročitajte više