DINAMO - WOLFSBERGER

Dinamo će voditi rekorder španjolskog prvoligaša od kojeg je samo Šuker zabio više

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NOVONASTALA situacija s brojnim pozitivnim testovima na koronavirus donijela je ozbiljne probleme Dinamu uoči sutrašnje utakmice 3. kola grupne faze Europa lige protiv austrijskog Wolfsbergera.

Osim nekoliko igrača, pozitivan je i trener Zoran Mamić, kao i još neki članovi stožera. To znači da će prvi put u karijeri u ulozi glavnog trenera biti Alen Peternac.

Nakon Dinama i Segeste otišao u Valladolid, gdje je do danas ostao rekorder

On je 48-godišnji bivši napadač koji je karijeru započeo u Dinamu, a 1995. je otišao u Španjolsku, gdje je proveo ostatak igračke karijere. Najslavnije dane pamti iz Valladolida u kojem je proveo pet godina. Za taj je klub odigrao 161 utakmicu i postigao 55 golova, od kojih jedan u Kupu kralja, a preostala 54 prvenstvu.

S ta 54 gola do danas je ostao najbolji klupski strijelac u La Ligi u povijesti te drugi najefikasniji Hrvat u povijesti tog natjecanja, odmah iza Davora Šukera, koji je u pet sezona u Sevilli i tri u Realu zabio 114 puta.

Nitko nije zabio više od njega na jednoj utakmici još od 1952.

U legendu je Peternac ušao 19. svibnja 1996. kad je u pobjedi Valladolida nad Oviedom 8:3 zabio čak pet golova, od čega četiri iz penala. Samo je pet igrača u 92-godišnjoj povijesti La Lige zabilo više na jednoj utakmici, ali nitko nakon 1952. godine kad je to uspjelo Barceloninom Mađaru Laszlu Kubali.

Poslije Valladolida tri je godine bio član Zaragoze, od kojih je jednu proveo na posudbi u Murciji, prije nego što je zbog ozljeda završio karijeru sa samo 31 godinom.

Za Dinamo je, prema podacima sa službene stranice maksimirskoga kluba, odigrao 58 utakmica i postigao 13 golova, ali puno se više isticao dok je bio na dvogodišnjoj posudbi u Segesti od 1993. do 1995. prije odlaska u Španjolsku.

Trenersku karijeru započeo kao Jovićevićev pomoćnik u mladoj momčadi Dinama

Kao i igračku, Peternac je i trenersku karijeru započeo u Dinamu kao pomoćnik Igora Jovićevića u mladoj momčadi. Kad je Jovićević u travnju promoviran u prvog trenera nakon odlaska Nenada Bjelice, Peternac je ostao u njegovu stožeru, ali zadržao ga je i Zoran Mamić nakon smjene Jovićevića.

I sad je, spletom okolnosti, nenadano dobio priliku da prvi put u karijere povede momčad kao glavni trener. I to u jednoj od najvažnijih utakmica sezone, s brojnim izostancima igrača, protiv jedine momčadi koja je u prva dva kola ostvarila pobjedu. Wolfsberger predvodi skupinu s četiri boda, CSKA i Dinamo su ubilježili po dva remija, a Feyenoord je na samo jednom bodu. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više