Dinamo ga doveo za tri milijuna eura da bude Livakovićev nasljednik. Sad ga uništava

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO će u zimskom prijelaznom roku tražiti nekoliko igrača kojima će pokušati ojačati kadar za, sve izvjesniju, dramatičnu borbu za obranu naslova prvaka. Sergeju Jakiroviću treba stoper, lijevi bek, a volio bi dovesti još jednog veznjaka. Pojavila se i priča da Dinamo traži novoga golmana, a najveći kandidat za to je sjajni Lokomotivin Nikola Čavlina.

Taj 21-godišnjak trenutačno je jedan od najboljih golmana lige. Počeo je u Lokomotivi, pa je otišao u Dinamo, odakle je prošlog ljeta kao slobodan igrač otišao nazad u Lokomotivu. Dinamu će pripasti 50 posto od sljedećeg transfera, ali puno važnije je da ima opciju prvokupa i to za 500.000 eura, što u današnje vrijeme nije toliko puno.

I to bi Dinamo trebao napraviti. Čavlina je jedan od najtalentiranijih mladih golmana u regiji i Dinamo ga lako može otkupiti te ostaviti na posudbi u Lokomotivi. On bi mogao biti Dinamova budućnost i propustiti golmana takvih kvaliteta bio bi grijeh jer, ako ništa drugo, na njemu Dinamo neće previše izgubiti, a može puno zaraditi.

Nevistić plaćen tri milijuna eura i prelako je otpisan

No o Čavlini se priča u kontekstu prvoga Dinamova golmana, iako Dinamo već ima golmana kojemu, očito, u Maksimiru nitko ne vjeruje. Ivan Nevistić plaćen je prije gotovo tri godine tri milijuna eura i trebao je biti nasljednik Dominika Livakovića. To je i postao u najtežoj Dinamovoj sezoni u novijoj povijesti, i u momčadi u kojoj taman nakon Livakovićeva odlaska više ništa nije funkcioniralo.

Mijenjali su se stoperski parovi, obrana je bila nesigurna i neuigrana, ali Nevistić je u prvih četiri-pet utakmica bio solidan. No nakon poraza od Hajduka i Ballkanija, prvi put je stavljen na klupu i protiv Istre je branio Danijel Zagorac.

"Da, promijenio sam golmana jer Zagorac odlično trenira, podrška je svima u klubu. Kod Nevistića se nakupilo i malo mentalnog umora, a Zagorac je pokazao da se na njega može računati. Nevistić će i dalje biti naš broj 1", rekao je tada Jakirović, ali se ispostavilo da nije baš tako.

Nevistić se vratio na gol u sljedeće dvije utakmice protiv Gorice (1:2) i Viktorije Plzen (0:1), da bi ga nakon toga potpuno zamijenio Zagorac, izuzev utakmice s Oriolikom (8:0). Nevistić u nekima od tih utakmica nije bio najsigurniji, ali nije bio glavni krivac za te poraze. Sigurno su mu neki golovi išli na dušu, ali bilo je tu i sjajnih obrana koje su prošle ispod radara.

Zagorac bio odličan, ali ni on nije mogao zaustaviti sve što obrana pušta

I što će sad biti s golmanom od tri milijuna eura? Jakirović maksimalno vjeruje u Zagorca koji je u zadnje tri utakmice bio stvarno jako dobar, a njegova uloga u momčadi je ogromna, ne samo zbog neupitnih golmanskih kvaliteta, već i zbog ratničkog mentaliteta.

Da je Dinamo pobijedio na Rujevici, Zagorac bi vjerojatno bio igrač utakmice. No isto tako je činjenica da je u šest utakmica ove sezone primio pet golova, dok je Nevistić primio 15 u 12 nastupa. Manje-više slično. Obojica nisu mogla zaustaviti sve što je obrana propustila.

Dinamo je na najboljem putu da uništi Nevistića, u kojeg su se, dok je Livaković bio tu, svi u klubu zaklinjali i bili sigurni da je pitanje golmana riješeno. Nevistić je u vatru uletio u vrijeme opće rekonstrukcije momčadi, a osobito obrane. Sigurno nije bio u najboljim izdanjima, ali golmani su specifična sorta i njih se jednostavno mora čekati, koliko god za to nekad ne bilo vremena.

"Golmani? Vidjet ćemo. Spominjao se i Labrović, ali znam da će predsjednik Rijeke tražiti puno novca", rekao je Jakirović na pitanje o eventualnom novom golmanu nakon derbija na Rujevici (2:2), čime je dao do znanja da razmišlja o novom golmanu.

Dinamu treba malo vjere u igrače

I dok je Jakirović stavljanjem na klupu želio pomoći Nevistiću, vjerojatno mu je napravio medvjeđu uslugu. Jer to je narušilo i ono malo samopouzdanja koje je Nevistiću ostalo, a priče u i oko kluba o novom golmanu u siječnju izbrisat će ga do kraja.

U potrazi za dobitnom formulom, u momčadi je Jakirović rotirao sve što je mogao, pa tako i golmana. Ostalim igračima to ne pada teško, ali golmane takav potez trenera može baciti u tešku negativu. Dinamo niti je dobio bogznašto Nevistićevom selidbom na klupu, nit će to koristiti njegovu golmanu da povrati formu.

U Dinamu svima skupa treba vjere u nekoga i standardizacija momčadi, jer samo tako dugoročno može do cilja. Treba mu vjere u jedan stoperski par, u bekove i u krila, a najbolje bi bilo da se krene baš od golmana. 

Pročitajte više