Dinamo ga je platio suludo puno. Trebao je zamijeniti legendu, sad je problem

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

HAJDUK je u 10. kolu SuperSport HNL-a u velikom derbiju pobijedio Dinamo 1:0. Jedini gol zabio je Emir Sahiti u 59. minuti nakon krasne akcije Splićana u tri poteza. Hajduk se ovom pobjedom vratio na prvo mjesto i preskočio drugoplasiranu Rijeku. Dinamo ostaje na trećem mjestu s pet bodova manje od Hajduka, ali i utakmicom manje.

Vratar Dinama Ivan Nevistić kod gola nije mogao previše, ali dojam je da je prilikom izletavanja na dugu loptu ponovno ostao na ničijoj zemlji. No Hajduk je zahvaljujući njegovoj greški mogao i puno ranije stići do vodećeg pogotka. U osmoj minuti Bijeli su uputili visoki centaršut u šesnaesterac gostiju.

Ljubičić je bio na lopti, ali je Ivan Nevistić odlučio bespotrebno otići daleko s linije. Ljubičić se u zadnji čas izmaknuo kako bi pustio loptu svom golmanu, ali to nije bilo dobro komunicirano. Nevistića je situacija zbunila i ispala mu je lopta, a nije bio ni dobro postavljen.

Marko Bulat u zadnji tren je uspio blokirati udarac Vadisa Odjidja-Ofoea, a veznjak Hajduka ni u ponovljenom pokušaju nije uspio poslati loptu u mrežu jer ju je Dino Perić očistio s crte. Nastavak je to lošeg niza kojim je nova Dinamove jedinica započela svoj mandat među vratnicama hrvatskog prvaka.

Nevistić je dobar u onome u čemu je Livaković bio slab, ali je već poklonio previše golova

Bila je to samo jedna od nekoliko upečatljivih grešaka Nevistića u zadnjih nekoliko utakmica. Kao najbolji trenutak dosadašnjeg mandata u Dinamu može se navesti fenomenalna obrana Mateju Šakoti pri rezultatu 0:0 protiv Belupa.

S druge strane, u Osijeku je pri vodstvu domaćina (1:0) drugi gol primio tako što ga je Domagoj Bukvić probio iz mrtvog kuta udarcem koji nije bio pretjerano jak, ali se lopta odbila od stative i iznenadila Dinamovog golmana.

U svojoj trećoj utakmici na Dinamovom golu doživio je šokantno ispadanje od Sparte i poraz u Pragu 4:1. Tada je kod drugog gola Čeha zaplivao na centaršutu iz kornera, a kod gola za 4:1 nije na vrijeme izašao na napadača.

Ironično, baš su izletavanja i reakcije na visoke lopte trebali biti ono u čemu je, uz igru nogom, bolji od Livakovića. Nevistić se uistinu u posjedu puno bolje otvara na pas i organizira napad, ali brojke u prvenstvu zasad nimalo ne idu u prilog tezi da će biti Dinamovo pojačanje.

Skupocjena zamjena za Livakovića

Nevistić je 31. srpnja napunio 25 godina. Đakovčanin je u Dinamo stigao iz Rijeke u siječnju 2021. godine za tri milijuna eura, s tim da ga je Dinamo ondje ostavio na posudbi do kraja sezone. Tek je odlaskom Dominika Livakovića dobio šansu u Dinamu.

Nevistić je u sezoni 2020./2021. bio sjajan na golu Rijeke i zbog toga ga je, na kraju krajeva, Dinamo i kupio. U svim natjecanjima upisao je 43 nastupa za Rijeku, u koju je došao kao klinac iz Osijeka. U sezoni u kojoj je realizirao transfer u Dinamo vodio ga je Goran Tomić.

"Ne znam u kakvom je Ivan sad stanju, ali kad je bio kod mene u Rijeci, bio je stvarno fantastičan. On je kompletan golman, mene je oduševio i kad ga je Dinamo kupio, bio je u top formi i mogao je komotno biti prvi golman Dinama.

No to je kraj Dominika Livakovića bilo vrlo teško i ne znam u kakvom je sad stanju, ali poznavajući njegov karakter, vjerujem da ga nije pokolebalo što je ovako dugo čekao šansu. O tom dečku mogu reći sve najbolje", rekao je tom prilikom Tomić.

Sada je vidljivo da je Dinamov dres "teži" od bilo kojeg koji je Nevistić dosad nosio. Pritisak je velik, a prostor za grešku malen. Dovoljno je par loših utakmica da se s tribina, a možda uskoro i iz lože, počne zazivati smjena.

Dinamo je Rijeci za njega platio čak tri milijuna eura, što je suludo visoka cifra i za HNL standarde i za činjenicu da je to odšteta za rezervnog golmana. To je četvrti najveći transfer u povijesti lige i daleko najveći za golmana. Prvak Hrvatske teško će, ako ikako, zamijeniti Livakovića, ali od njegove zamjene može i treba tražiti više.

Pročitajte više