Dinamo je kvalitetniji od PAOK-a, ovakav poraz je nedopustiv

Foto: Pixsell

DINAMO je u uzvratnoj utakmici osmine finala Konferencijske lige izgubio u Solunu od PAOK-a 5:1 i ispao iz Europe. Debakl momčadi Sergeja Jakirovića za Index komentira Marko Lozo, najmlađi trener u povijesti HNL-a. 

Ne znam što bih rekao. Nedopustivo je onako igrati prvo poluvrijeme kako ga je Dinamo odigrao. Pa ljudi su zakasnili na utakmicu 45 minuta. Možemo mi pričati da je PAOK slučajno dao tri gola, ali je napao od prve minute. Išao je u dubinu, s puno igrača u završnici, nosila ga je publika i odmah se vidjelo da su puno bolji nego u Zagrebu.

Baš su izgledali moćno, ali samo zato što im je Dinamo dopustio da izgledaju moćno. Ne smiješ si dozvoliti da u cijelom prvom poluvremenu imaš jedan udarac na gol, da radiš greške kakve je Dinamo radio i da primiš ovakva tri gola.

Dinamo je kvalitetniji od PAOK-a

Jasno mi je da imaš 2:0 iz prve utakmice pa nećeš baš napasti u uzvratu. Da si napao i doživio debakl - ajde, ali Dinamo je ušao mlako i preoprezno. Dinamo je kvalitetnija momčad od PAOK-a, iako Grci nisu za podcijeniti, ali to je pokazao tek početkom drugog poluvremena.

U prvom poluvremenu Dinamo je radio sve što nije trebao, a u onih 15 minuta drugog poluvremena radio je sve što je trebao. Bekovi su se dignuli visoko, krila su se razigrala i da je Špikić zabio onaj zicer, siguran sam da bi Dinamo prošao. U tom periodu izgledao je odlično, PAOK mu je ušao u mlin i vidjela se sva Dinamova kvaliteta.

No to drugo poluvrijeme ogledalo je Dinamove sezone. Dobro igra, dominira, ali prima nevjerojatne golove. Jednostavno ne razumijem da se rade takve greške, a pogotovo da ih rade najkvalitetniji i najiskusniji igrači. Mišić pusti igrača kod kornera, onda skrivi onaj penal, ali nije samo on bio problematičan nego i drugi igrači.

Ne znam što je razlog tome, neki problem sigurno postoji, ali te odgovore Dinamo mora naći. Dinamo je fizički i kondicijski dobar. Dobro trči, brzo se vraća u obranu, dobar je u tranziciji, ali kao da igra u nekom grču. Kad tome dodate te početničke pogreške, onda je na ovom nivou jako teško igrati.

Možeš izgubiti, ali ne ovako. I to dvaput

Može se izgubiti u Europi, nije to problem, ali ne na ovakav način, i to dvaput u istoj sezoni. Imao je Dinamo dva razlike i protiv Sparte uoči uzvrata pa doživio težak poraz, jako sličan ovome. Puno je teških poraza bilo ove sezone; Prag, Priština i sad Solun. Nitko me ne može uvjeriti da je Dinamo lošiji od tih ekipa, a sigurno nije lošiji za tri ili četiri gola.

Velika odgovornost je i na igračima, oni su po meni ključni u ovakvim utakmicama. Pa je li Sergej Jakirović rekao Mišiću da pusti igrača ili da skrivi onakav penal? Smjena trenera ne bi u ovom trenutku puno donijela.

Sigurno je da i on nosi dio krivnje, mora otkriti i riješiti problem loših ulazaka u utakmicu i tih prekida. Dinamo prima previše glupih golova i previše golova iz prekida. Oni nisu sreća ili nesreća, nego rezultat organizacije i ekipe koja napada i ekipe koja se brani.

Bolje je da klub stane iza Jakirovića, kao što je stao novi predsjednik Velimir Zajec, pa da se iz ove sezone pokuša izvući koliko se može. Nekakva smjena trenera sad ne bi ništa donijela, a i bilo je jako dobrih utakmica koje je Dinamo odigrao.

Bedaste su mi te priče da se sad Dinamo može fokusirati isključivo na HNL. Svakom hrvatskom klubu mora biti prioritet igranje u HNL-u i u Europi jer samo tako može napredovati. Kad igraš na takva dva fronta, onda za to slažeš i roster kvalitetnih igrača i to je jedini pravi put.

Pročitajte više