Dinamo - Hajduk 3:1

Dinamo je odigrao najboljih 20 minuta u sezoni, a na kraju ga je spasila sreća

Foto: Igor Soban/PIXSELL

DINAMO je na Maksimiru pobijedio Hajduk 3:1. Gosti su poveli preko Vuškovića, ali je Oršić dvjema golčinama preokrenuo rezultat u prvom poluvremenu, a pobjedu je potvrdio Majer u 83. minuti.

Domaćin je odigrao najboljih 20 minuta sezone i razbio Hajduk u tom dijelu susreta. Nakon toga su ga ozljede izbacile iz ritma i gostima je falilo samo malo sreće da uzmu bod(ove), a Tramezzani je promjenom na poluvremenu preokrenuo tijek utakmice.

Najbolji početak u modernoj povijesti derbija i sjajni Dinamo

Zoran Mamić je i drugu utakmicu u nizu odlučio započeti s dva napadača, Petkovićem i Gavranovićem, u prvom sastavu. U odnosu na prošlo kolo vratio se i Majer koji je tijekom jeseni bio ključan igrač Dinama. Dinamo je zaigrao u 4-4-2, pri čemu su u sredini terena bili posloženi u romb. Na lijevoj strani je Oršić igrao jako široko, a na suprotnoj strani Ivanušec dosta bliže sredini.

Tramezzani je u odnosu na prošlu utakmicu odlučio staviti Jradija umjesto Teklića koji je zabio pobjednički gol protiv Šibenika, dok je u vrhu napada umjesto Diamantakosa zaigrao Nayir.

Hajduk je mogao povesti već u četvrtoj minuti kada je Caktaš s lijevog krila pobjegao Moharramiju i pogodio stativu. Talijanski trener ga je i u prvoj utakmici koristio široko i ovo je još jedan indikator da bismo Caktaša mogli gledati na toj poziciji. Dvije minute kasnije Hajduk je ipak poveo. Vušković je bio najviši nakon kornera i nejasno je zašto je jednog od najviših i najboljih Hajdukovih skakača čuvao Gavranović koji u tom dvoboju nije imao veliku šansu.

Nakon toga smo gledali potpunu dominaciju Dinama, koji je odigrao možda i najboljih 20 minuta ove sezone u HNL-u. Rastrčani Dinamo radio je višak na krilima gdje je rotacijama između Moharramija i Ivanušeca na desnoj strani stalno imao igrača viška, a na suprotnoj strani je Gvardiol ulazio u sredinu terena kao dodatni veznjak koji je pomagao organizaciji napada.

S dva napadača Mamić je natjerao obranu Hajduka da se skupi i bočni igrači gostujuće momčadi nisu mogli dovoljno brzo zatvoriti rupe na strani. Oba gola Oršića su velemajstorska, ali kod oba se može primijetiti isti detalj. Hajdukova obrana pazila je na Petkovića i Gavranovića i nije uspjela na vrijeme izaći u blok. 

Dinamo se odlično otvorio bez lopte i imali su uvijek nekoliko rješenja u posjedu. Probleme je stvarao i Petković koji se spuštao po loptu i ostavljao povratne lopte veznim igračima koji su onda lagano mogli pogoditi nebranjeni prostor na boku. Hajduk je u tim trenucima imao velik problem s kompaktnošću. Pokušavao je igrati obranu na čovjeka, ali već bi nakon prve rotacije jedan igrač ostao slobodan i njihov blok se raspao. Dinamo je u tom periodu dao dva gola i zabio jedan koji je poništen.

Osim toga mu nije sviran penal u situaciji u kojoj je kontakt između Majera i Simića definitivno postojao. Zebec je gledao snimku, ali dojam je da nije donio ispravnu odluku. Sumnjiva je bila i situacija kada je u šesnaestercu pao Gavranović, ali je Dinamov napadač naglasio pad.

Ozljede su razbile Dinamov ritam, a onda i promijenile tijek utakmice

Dinamo je imao veliku nesreću u prvom poluvremenu. Najprije je igru zbog ozljede morao napustiti Moharrami u 17. minuti, pa je na desnog beka prešao Theophile-Catherine i Dinamo je tu izgubio puno na brzini i motoričnosti u fazi napada. Petnaest minuta kasnije iz igre je izašao odlični Ivanušec, a zamijenio ga je Kristijan Jakić, što je zahtijevalo nove rošade u ekipi. Bilo je vidljivo da je domaća momčad u tim trenucima patila i pokušavala se pronaći u novoj formaciji i sustavu, ali su do poluvremena odigrali u drugoj brzini.

U drugom dijelu su ušli Franjić umjesto Theophile-Catherinea i Kastrati umjesto Gavranovića, ali Dinamo je bio neprepoznatljiv. Više nije imao dva napadača koji mogu ometati Hajdukovu organizaciju napada već u prvoj fazi, pa su gosti konačno došli do daha. U 4-5-1 obrambenoj formaciji Dinamo je bio prepasivan i djelovao je kao momčad koja je u potpunosti izgubila snagu vrlo jakog prvog dijela. Pad u igri posljedica je više faktora.

Činjenica da je Dinamo drugo poluvrijeme započeo s čak četiri drugačija igrača u odnosu na početak utakmice poremetila je i plan igre i pojedine uloge na koje se nisu uspjeli do kraja naviknuti. U ovoj fazi sezone logično je da momčad nije na vrhuncu fizičke spreme, a možda se jednim dijelom i planski povukla očekujući kontru. Dočekali su ju tek u 83. minuti, ali dotad ih je spasila sreća. Hajduk je u drugom bio puno bolja momčad, a velike zasluge idu Paolu Tramezzaniju.

Talijanski trener na poluvremenu je povukao odličan potez, ali je falilo malo sreće

Hajduk je, kao i u utakmici sa Šibenikom, imao problem u fazi napada zbog nedovoljne širine. Caktaš bi loptu tražio u sredini terena pa je na lijevom boku ostajao samo Čolina, ali Dinamo bi prelako zatvorio zagušeni Hajduk u sredini terena prije nego što lopta stigne na bok.

U drugom dijelu Tramezzani je odlučio postaviti momčad u 4-2-3-1 formaciju i dati joj dodatnog igrača na svakom boku. Jakoliš i Dolček uspjeli su raširiti Dinamovu zadnju liniju, što je otvorilo puno više prostora u sredini terena za Caktaša i Nayira, a kasnije i Diamantakosa. Bijeli su u drugom poluvremenu imali stativu i promašili su dva zicera. S obzirom na to da su talentom puno slabija momčad od Dinama, mogu biti i više nego zadovoljni stvorenim šansama iako je realizacija zakazala.

Iako je na klupi Hajduka odradio tek dvije utakmice, dojam je vrlo dobar. Hajduk je, za razliku od prve polusezone, u obje utakmice imao perioda u kojima su izgledali kao momčad s glavom i repom. Moguće je da se radi o efektu novog početka i da će taj dojam izblijediti, ali Tramezzani je povukao više logičnih poteza u 180 minuta nego zadnja tri trenera Hajduka u godinu i pol dana. 

"Neovisno o rezultatu, momčad je napravila dobar korak naprijed u gradnji igre. Razlog za određene promjene u igračkom kadru je velik broj utakmica. Trenirajući ovu momčad sam vidio mnogo igrača koji su dobro reagirali i željni su igre", rekao je Talijan nakon utakmice.

Dinamo je, s druge strane, potvrdio veliku kvalitetu i pokazao da ga je u HNL-u jako teško pobijediti čak i kad igraju slabije, a k tome je i nekoliko ključnih sudačkih odluka otišlo na suparničku stranu. Izvučena pobjeda u Gorici i trijumf u najvećem derbiju veliki su psihološki zalog za nastavak prvenstva u kojem Osijek zasad ne pokazuje naznake da će tako brzo pasti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više