otto barić za index

Otto Barić: Dinamo je sve izgubio, a Bjelicu u Feneru može spasiti samo jedna stvar

Foto: Guliver Image/Getty Images, Pixell

DA nije bilo korone, Bjelica bi i treći put uzeo naslov prvaka Hrvatske. Osječki trener je u dvije godine napravio pravo malo čudo na Maksimiru. Od kluba koji je bio europska kanta za napucavanje stvorio je respektabilnu momčad koja je ravnopravno mogla igrati skoro sa svima u Europi.

Prije godinu dana Bjelica je ispunio polustoljetni san svih navijača Modrih i prezimio je s Dinamom u Europi. Da Amer Gojak u zadnjim sekundama uzvrata u Lisabonu nije promašio nemoguće, Dinamo bi igrao u četvrtfinalu Europa lige. Prije samo nekoliko mjeseci u Ligi prvaka Modri su pokazali da su još bolji, zreliji i kompaktniji. Nastup u Ligi prvaka bio je impresivan i sekunde su dijelile zagrebački klub od nokaut-faze elitnog natjecanja.

Ipak, nije bilo dovoljno. Već neko vrijeme Bjelica nije bio u najboljim odnosima s upravom kluba, navodno mu stanar jednog hotela u Međugorju nije oprostio što je postao popularniji od kluba, a njegovi poslušnici samo su čekali priliku da se riješe omiljenog trenera. Kad je Bjelica odbio rezanje plaće, jasno je bilo da je njegova priča u Dinamu gotova. Osječki trener se relativno mirno razišao sa sad već bivšim poslodavcima, u džep je spremio otpremninu i rekao kako će se sad dobro odmoriti.

Naslijedit će ga dosadašnji trener B momčad Dinama Igor Jovićević, a Bjelica je prema napisima iz Turske jako zanimljiv tamošnjem gigantu Fenerbahčeu.

Dinamo sve ovo nije dobro izveo, tako se to ne radi u pravim klubovima. Sad je sve vraćeno na nulu

Idealna prilika da za komentar cijele situacije na Maksimiru nazovemo bivšeg izbornika Hrvatske i nekadašnjeg trenera Dinama i Fenera Ottu Barića.

''Nisam sretan načinom na koji se sve ovo dogodilo. Klub kao što je Dinamo trebao je takav problem riješiti na puno elegantniji način. Teško mi je zauzimati bilo čiju stranu. Činjenica je da je Bjelica imao pravo u svojim zahtjevima, kao što je i jasno da je Dinamo, baš kao i svi klubovi na svijetu u ovom trenutku, od svojih zaposlenika imao pravo tražiti da se odreknu dijela prihoda. Bjelica je u Dinamu dobro zarađivao, to je točno, ali je li način na koji je klub sve to izveo bio dobar, ne bih rekao'', kazao nam je Barić na početku razgovora i odmah je nastavio:

''Znate što me najviše muči? Bjelica je s Dinamom napravio sjajan posao, imao je rezultat, imao je igru, ali najvažnije u svemu tome je to što se publika vratila i cijeli je grad disao s klubom. Takva sinergija između kluba i navijača nije viđena godinama. Sad mi se čini da je sve vraćeno na nulu, da je sve izgubljeno. Šteta. Dinamo će sad opet morati tražiti publiku, a hoće li u tome uspjeti, ne znam, zaista ne znam.''

Barić nam nije želio komentirati kakvu je ulogu u Bjeličinoj smjeni imao Zdravko Mamić, rekao je da nije upućen u detalje i da se ne bi želio zalijetati, ali je zato poželio sreću Igoru Jovićeviću.

''Jovićević je mlad i talentiran trener. S mladim selekcijama je pokazao da zna posao, no mora biti svjestan da rad s juniorima i prvom momčadi nije ista stvar. Od srca mu želim puno sreće i da uspije.''

Fener je Bayern tog dijela svijeta, a ode li tamo, Bjelici će najveći protivnik biti vrijeme 

Otto Barić je imao impresivnu karijeru. Najdublji trag je bivši hrvatski izbornik ostavio u Austriji. S bečkim Rapidom je 1985. igrao finale Kupa pobjednika kupova, a 1994. s Casino Salzburgom finale Kupa Uefe. No pamte ga i navijači Fenerbahčea u kojem je proveo sezonu 1997./1998. Barića smo pitali što očekuje Bjelicu u Istanbulu u slučaju da dođe do posla s Fenerom.

''Fenerbahče je veliki klub i to u europskim okvirima. To je klub koji je u Turskoj religija. Prati ga više od 20 milijuna navijača. Oni su Bayern tog dijela svijeta. Međutim, Fenerbahče je danas daleko od renomea slavnog i trofejnog kluba. Pratim turski nogomet i reći ću vam da danas tamo ima barem pet ili šest boljih klubova. Dođe li Bjelica tamo, morat će biti mudar i dovesti barem dva ili tri vrhunska pojačanja. Možda čak i nekog igrača Dinama, i to najboljeg. U ovom trenutku Feneru treba nekoliko igrača svjetske klase, reprezentativaca. Ne izađe li mu klub u susret, bojim se da će teško napraviti nešto'', priča nam Barić i objašnjava ključnu razliku između Dinama I Fenera.

''To su dva totalno različita principa rada i pristupa nogometu. Bjelica je u Dinamu imao mir i vrijeme. Dinamo je uvijek prvak Hrvatske i Nenad je mogao u miru slagati momčad za Europu. S druge strane, Dinamo ima fantastičnu omladinsku školu iz čijeg bazena stalno crpi svježu krv. Fener, iako je velik klub, to nema. Oni kupuju igrače i sve ovisi o tome koliko je vlasnik spreman zagrabiti u džep. Dođe li u Istanbul, Bjelici će najveći protivnik biti vrijeme jer tamo su gazde nervozni i sve bi sad i odmah.''

Pročitajte više