Dinamo je u najboljoj poziciji, a Hajdukov stil igre mi nije jasan nimalo

Foto: Pixsell

Dinamo je u velikom derbiju 24. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 1:0 golom Frana Brodića iz penala u 95. minuti i potpuno se vratio u borbu za naslov prvaka. Utakmicu i stanje u SHNL-u komentirao je bivši Dinamov trener Nikola Jurčević.

Kad se sve zbroji i oduzme, Dinamo je bio bolji, osobito u drugom poluvremenu, ali nitko ne može reći ni da po bod svakome ne bi bio najrealniji ishod. Na kraju je presudio taj glupo skrivljeni penal u sudačkoj nadoknadi, koji je bio čist, i Dinamo je došao do velike pobjede, koja ga stavlja u odličnu situaciju.

Lako je sada govoriti da je Rijeka trebala igrati hrabrije i da se morala drukčije postaviti, ali Rijeka je redovito gubila u Maksimiru i nije baš samo tako lako doći i napasti Dinamo u Zagrebu. Ipak, Dinamo je s druge strane jako iskusna europska momčad koja zna kako se igraju ovakve utakmice.

Dinamo ima pobjednički DNK

Dinamo ima pobjednički DNK i sve što godinama prolazi u Europi, preslikava se na situacije u SHNL-u. Dvije utakmice s Betisom, jedna pobjeda i prolazak u osminu finala Konferencijske lige, dale su Dinamu jako puno samopouzdanja. Rijeka i Hajduk to nemaju jer ne igraju te utakmice, a to radi veliku razliku.

Dinamo je u dvoboju protiv Betisa vidio da je i dalje dobar te je iz tog susreta izvukao veliku energiju unatoč ogromnom broju odigranih utakmica i natrpanom rasporedu. Osim same igračke kvalitete, koja nije upitna u Jakirovićevoj momčadi, to je često presudan element.

Ključna stvar u ovom Dinamovom uzletu jest činjenica da je Sergej Jakirović konačno standardizirao zadnju liniju. Tijekom čitave sezone bilo je puno lutanja, činilo se kao da je Jakirović bio u nekom labirintu kad je obrana u pitanju.

Nisi znao tko je stoperski par, tko igra lijevog beka, tko igra desnog, ali sad mi se čini da je iz tog labirinta izašao i to izgleda puno bolje. Sve polazi od obrane; ona daje sigurnost i stabilnost ostatku momčadi.

Hoće li startati Kaneko ili Špikić, Sučić ili Ademi, manje je važno, nema tu prevelike razlike i ne mijenja se previše koncepcija. Puno je važnije standardizirati obranu, a Dinamo je jako puno dobio povratkom Kevina Theophile-Catherinea.

Trebalo je više razumijevanja za Bernauera

Znam da je bilo puno sumnje kada je on dolazio, bilo je čak i podsmijeha, ali sada jako dobro vidite koliko njegovo iskustvo, mirnoća i liderske kvalitete znače ovoj momčadi. Uz njega je stasao i taj Maxime Bernauer, oko kojega su svi bili prekritični.

Teško je Dinamu nekoga čekati jer za to nema vremena. Svaku utakmicu se mora dobiti, nemaš puno popravnih ispita i nemaš vremena za aklimatizaciju. Bernaueru je očito trebalo i sad se vidi da u biti nije toliko loš igrač. Isto je bilo i s Takurom Kanekom, koji je bio u drugom ili trećem planu, a sad je standardni član prve postave. 

Ne mislim da će Rijeka pasti nakon ovog poraza. Momčad Željka Sopića pokazala je da može pobjeđivati u serijama te je iskoristila tu poziciju u kojoj su svi pričali samo o Dinamu i Hajduku i izbila na prvo mjesto.

Ništa tu još nije gotovo, ali je Dinamo sada u najboljoj poziciji jer je, unatoč svim problemima ove sezone, manje-više na diobi prvog mjesta i u jako dobroj formi. Dinamo je u pozitivnom zamahu i ako dobije onu zaostalu utakmicu, bit će na vrhu. Kako bi se reklo - Dinamo je sada na štihu.

Hajduk igra u grču

Meni je najveća enigma Hajduk. Ima dosta iskusnih igrača koji su igrali u inozemstvu. Tu su Josip Brekalo, Filip Uremović, Filip Krovinović i Marko Livaja, ali nastavlja se njihova igra u grču. Previše su nervozni, previše preskaču igru i samo traže Livaju, zbog čega trenutačno igraju ispod svojih objektivnih mogućnosti.

Vidjet ćemo kako će dvije utakmice s PAOK-om utjecati na Dinamovu energiju i hoće li biti emotivnog pražnjenja. Puno je kola do kraja, a ne treba zaboraviti da Dinamo mora ići i u Rijeku i u Split; to će biti strašno teška gostovanja. Dao bih malu prednost Jakirovićevoj momčadi, ali nedovoljno da bih Dinamo ili bilo koga proglasio nekakvim favoritom do kraja.

Pročitajte više