Dinamo je u zadnjih pet godina skupio više bodova od Reala za nacionalni koeficijent

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

POBJEDOM protiv PAOK-a 2:0 na Maksimiru u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige Dinamo je napravio veliki korak prema četvrtfinalu, a pojedine analitičke kuće im za to daju preko 80% šanse. Ovom pobjedom Dinamo je omogućio Hrvatskoj da na tablici nacionalnog koeficijenta pretekne Poljsku te je sada 20. liga Europe. Hrvatska ima koeficijent 25.525, dok je Poljska ostala na 25.375.

Nije potrebno puno mudrosti da se zaključi kako Dinamo već godinama sam vuče hrvatski koeficijent koji je ključan za to koliko će naših klubova igrati europska natjecanja, u kojim natjecanjima će igrati te od koje faze natjecanja će krenuti. Plavi su u zadnjih pet sezona (uključujući ovu) zaradili 18.250 bodova za nacionalni koeficijent što čini 71.5% svih bodova koje su hrvatski klubovi zaradili.

Manchester City, Bayern, PSG, Rangers pa Dinamo

Od ostalih hrvatskih klubova, Rijeka je zaradila 3950 bodova (15.5% svih hrvatskih bodova), Osijek 1850 bodova (7.2%), a Hajduk 1275 bodova (5%). Od svih momčadi u europskim natjecanjima više bodova za nacionalni koeficijent (u postotku svih bodova) od Dinama zaradili su samo azerbejdžanski Qarabag (75.8%), moldavski Sheriff (76.2%) i lihtenštajnski Vaduz koji se jedini iz te države natječe pa je osvojio 100% svih bodova za nacionalni koeficijent.

Ako pogledamo poredak u zadnjih pet godina (koje se i broje za važeći koeficijent), u apsolutnom iznosu više bodova od Dinama za nacionalni koeficijent su osvojili samo Manchester City (20.393), Bayern (19.375), PSG (18.833) i škotski Rangers (18.575). Dinamo je u ovoj kategoriji tako iza sebe ostavio Real Madrid, Kopenhagen, Liverpool, PSV i sve ostale klubove Europe.

 

Pročitajte više