"Dinamo je u zadnjoj utakmici izgledao kao prvak. Hajdukovi transferi su nelogični"

Foto: Borna Jaksic/Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEKA, Hajduk i Dinamo u ravnopravnoj su i vrlo zanimljivoj borbi za naslov prvaka Hrvatske. Hajduk je u posljednja dva kola osvojio tek bod, no ima najlakši raspored u sljedećih šest kola. Dinamo je izgubio u zaostaloj utakmici protiv Lokomotive, no uspio je pobijediti Istru i Goricu. Sve je to iskoristila Rijeka i popela se na prvo mjesto. Događanja u SuperSport HNL-u komentirao je za Index dugogodišnji trener Samir Toplak. 

"Kad je završila polusezona, potencirao sam to da je Hajduk definitivno u najboljoj poziciji. Po svemu - po atmosferi, bodovima i prijelaznom roku. Sve je izgledalo kao da će biti još bolji. I nitko nije mislio da će u prva dva kola osvojiti jedan bod. No ako hoće biti prvak, mora dva derbija riješiti u svoju korist. A to znači da ih barem ne smije izgubiti.

S druge strane, kako sam bio kritičan prema Dinamu nakon Lokomotive i Istre, protiv Gorice sam vidio jedan skroz drugi Dinamo. Radi li se tu o slabosti Gorice, ja ne znam u kakvom su oni stanju. Dinamo je stvorio jako puno šansi i tako bi trebao izgledati prvak.

U svemu tome profitira Rijeka s obzirom na to da ima najmanji pritisak. Neće se svijet srušiti ako ne budu prvaci i to je njihova najveća prednost. Gladni su pobjeda, mladi, agresivni i izgledaju u ovom trenutku jako dobro", rekao nam je Toplak.

Mislite li da je Hajduk počeo malo lošije igrati zbog silnog pritiska da ove godine postane prvak?

Jedna stvar mi nije jasna. U dvije utakmice - na Poljudu pred 30 tisuća ljudi i u Osijeku, također u sjajnoj atmosferi, Hajduk napravi jednu i pol šansu. To bi mene mučilo kao trenera. Igračima moraš naglasiti da je na Poljudu 30 tisuća navijača za njih.

Ti navijači te nose. Ja ne priznam takav pritisak. Svojim igračima bih rekao nek se ostave nogometa ako im je pritisak igrati pred 30 tisuća njihovih navijača. Idite igrati šah ili tenis i boli vas briga, bavite se krivim sportom. Ne može biti pritisak ako su svi za tebe. Ako hoćeš biti prvak države, onda se moraš znati nositi s pritiskom.

Koji Vas se trener najviše dojmio na ulasku u drugi dio sezone?

Sopić. Sviđa mi se jer smo karakterno slični. On je trener koji vuče poteze, makar oni bili krivi. Ne da stvarima da se događaju same od sebe, ne čeka da se nešto dogodi samo od sebe. Ti svi potezi su se pokazali dobri, a nije moralo biti tako. Mogao je i pogriješiti pa bi svi drvljem i kamenjem po njemu. On je u Gorici u 30. minuti vadio Ivanovića i Pašalića. Nagrađen je dolaskom na prvo mjesto.

Rijeka je u prijelaznom roku dovela i vrlo ozbiljnog napadača Mirka Marića...

Je, ali u zadnje dvije utakmice vidjeli smo kako su se Obregon i Ivanović počeli nadopunjavati. Taman je Obregon počeo puhati Ivanoviću za vrat u smislu konkurencije. U toj situaciji dovesti trećeg napadača, koji sigurno neće biti na klupi, mislim da bi Rijeka mogla izgubiti jednog od ova dva.

Obregon je bio velik impuls za Rijeku u ova dva kola. Jako dobro ga znam jer sam ga trenirao. On je vrhunski centarfor, samo ga moraš uvijek držati našpananog jer se lako opusti kao i svi Južnoamerikanci. Općenito, za Rijeku je najvažnije da je ostao Selahi i da nitko nije otišao. 

Hajduk je doveo neka velika imena u prijelaznom roku, no dojam je da je nagomilao puno igrača sa sličnim karakteristikama koji nisu kompatibilni.

Stiglo je puno velikih imena - Perišić, Brekalo i Laszlo. To su top igrači. Međutim, je li to sve dogovarano s trenerom i dovedeno planski? Vjerojatno su se složili da treba dovesti igrača za krilnu poziciju. Pretpostavljam da su rekli Laszlu da će igrati lijevo, kao što je igrao u Osijeku. Ali B varijanta Hajduka je bila igra u formaciji 4-4-2 u rombu.

Baš sam pričao o tome s Mislavom (Karoglanom op.a.). I onda Hajduk dovede Brekala, koji je čisti krilni igrač, i stavi ga lijevo. Laszlo je tako postao višak. Ali koga maknuti? Pukštasa, koji je velik potencijal za igru i prodaju u budućnosti? Krovinovića, koji je veliko ime, ali premalo daje s obzirom na reputaciju?

Bilo je puno nelogičnosti u Hajdukovom prijelaznom roku. Dovodila su se samo velika imena, a nije se obraćala pozornost na pozicije. I sad je trener u velikim problemima, nije mu lako. Ima različite igrače, a nisu svi za isti sustav. Sad mora kemijati. 

Što kažete na nastup Nikole Kalinića, koji se vratio u momčad?

Po meni Kalinić nije trebao ni otići. Hajduk nije imao igrača takvog profila, pogotovo nakon odlaska Mlakara. Nelogično mi je što su ga otpisali. Ne može on možda odigrati pet utakmica po 90 minuta, ali on je igrač koji može riješiti utakmice. Ekipe ne smiju otpisivati igrače ako nemaju bolje od njih. Njegov povratak je logičan.

Rekli ste da je Dinamo izgledao odlično. Može li se u prijelaznom roku još poboljšati?

Jasno je što Dinamo traži - desnog beka. Izgubili su Moharramija. Dinamo je izgledao odlično nakon dvije blijede partije protiv Istre i Lokomotive. Ogroman je napredak. Nakon te dvije loše utakmice rekao sam da je Dinamo najopasniji jer mu nitko nije pobjegao, a mislim da ne može gore igrati od ovoga.

Da je Hajduk dobio Rijeku, bio bi u velikoj prednosti. Hajduk sad ima najgoru atmosferu, a na početku polusezone je imao najbolju. Nijedna od prve tri ekipe neće pobijediti sve utakmice do kraja. Čeka nas vrlo zanimljiva završnica.

Koliko se zapravo kvalitetan nogomet igra u SuperSport HNL-u?

Teško mi je reći, ali muči me jedna stvar. HNL je zanimljiv po rezultatima i borbi za naslov prvaka. No naši klubovi nisu uspješni u Europi. To je pokazatelj da nam liga i nije tako dobra koliko mi mislimo. Ona je zanimljiva, ima puno navijača. Ali naši klubovi su podbacili u Europi. Puno manje lige i klubovi ulažu i mislim da mi kaskamo za time. Ima još nešto.

Naša druga liga je katastrofa. Ja sam je osvojio 2015. s Interom. To je bila sedam puta jača liga od ove. Tad si mogao bez problema dovesti par igrača iz te druge lige koji bi mogli odmah igrati u prvoj. U ovom trenu je to znanstvena fantastika i to me muči. Mislim da je padom te druge lige pala i prva. 

Pročitajte više