HNL

DINAMO - LOKOMOTIVA 6:0 Rapsodija Dinama protiv desetkovane Lokomotive

Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je pobijedio Lokomotivu 6:0 u prvom kolu 1. HNL uz još niz promašenih šansi.

Desetkovani viceprvak došao je pogođen pandemijom koronavirusa (zaraženo je pet igrača), a uz to je ostao bez niza prvotimaca pa su na Maksimiru minutažu kod Gorana Tomića dobili i neki juniori, poput 16-godišnjeg debitanta Roka Šimića, čiji je otac Dario Šimić, legendarni Vatreni.

Ivo Grbić nije branio jer je na pragu transfera u madridski Atletico, Fran Karačić, Lirim Kastrati, Kristijan Jakić i Marko Tolić otišli su u Dinamo, a Myrto Uzuni prodan je u Ferencvaros. 

Desetkovana Lokomotiva nije imala šanse kod Dinama

Dinamo Zorana Mamića krenuo je u ispremiješanom sastavu, bez nespremnog Brune Petkovića, s kapetanom Arijanom Ademijem na klupi te debitantima Robertom Burtonom i Lirimom Kastratijem od prve minute.

Najraspoloženiji za igru bio je bivši Lokomotivin as Lovro Majer koji je s dva gola, u šestoj i 28. minuti, prvaku praktički osigurao tri startna boda.

U šestoj minuti raspoloženi Mislav Oršić ubacio je prema petercu gdje je s nekih sedam metara Majer glavom pogodio u mrežu Lokomotive.

Deset minuta poslije momčad Gorana Tomića mogla se vratiti u utakmicu - Mario Ćuže pobjegao je modroj obrani na asistenciju Marka Đire (i Ćuže i Đira su na posudbi iz Dinama), no Dominik Livaković još jednom potvrđuje zbog čega je najbolji hrvatski golman. Obranio je zicer i spasio Dinamo.

Dinamo na 2:0 odlazi u 28. minuti. Bila je to lijepa akcija u kojoj je Burton našao Oršića, a ovaj dodao Ameru Gojaku koji s lijeve strane ubacuje na peterac gdje Majer bez problema zakucava visoko u mrežu Hendije za 2:0.

U 30. minuti pokušao je Sammir s vrha šesnaesterca nakon što je lažnjakom izbacio Emira Dilavera, ali otišlo je to preko gola.

Dinamo brutalan u drugom poluvremenu

Prvak je u nastavak krenuo furiozno. Otvorio je Amer Gojak lijepim udarcem pod prečku koji je Hendija skinuo. No u 50. minuti Lokomotivi nije bilo pomoći, a zabio je Dinamov povratnik Mario Gavranović.

Bila je to jako lijepa akcija Modrih. Lovro Majer i Mario Gavranović odigrali su dva dupla pasa nakon čega je Gavranović lako poentirao. Kastrati je pet minuta zatim mogao zabiti svom bivšem klubu nakon što ga je poslužio neuhvatljivi Oršić. 

Brzonogi krilni igrač klizeći je išao u realizaciju, ali ta je lopta odsjela na stativi Hendijinog gola. Kastrati u 60. minuti probija svoju desnu stranu te ubacuje Majeru, koji postavlja nogu, ali to blokira Lokomotivin kapetan Denis Kolinger.

Razigrani Dinamo imao je šansu i u 63. minuti. Mislav Oršić, koji je svojom igrom danas definitivno zaslužio gol, minijaturama se izborio za udarac iz blizine i uspio je prevariti Hendiju, ali mu je s crte loptu izbio Kolinger.

Oršić sjajnu igru okrunio golom, zabio i Andrić

Oršić je svoju nagradu dočekao u 78. minuti. Dobio je loptu na nekih 12-13 metara nakon kontre. Leovac je ubacio, a Lokomotivina obrana se nije najbolje snašla.

Minutu kasnije svom bivšem klubu zabija i Luka Ivanušec. Asistirao mu je Komnen Andrić, koji je ušao minutu ranije, u akciji u kojoj je Dinamov veznjak u naletu s 14-15 metara precizno i lijepo pogodio u lijevi kut gola Lokomotive za 5:0.

Šesti gol djelo je Komnena Andrića koji se vratio s posudbe iz Inter Zaprešića. S lijeve strane poslužio ga je Sandro Kulenović. Opet Lokomotivina obrana nespretno reagira pa lopta dolazi do srpskog centarfora koji se lijepo okreće i namješta na udarac. Bilo je to neobranjivo za Hendiju.

Dinamo u petak 21. kolovoza gostuje kod Istre 1961, a Lokomotiva isti dan dočekuje Rijeku.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više