Dinamo na Helsinki: Prošle godine ih je izbacio Partizan, a predvodi ih 40-godišnji Litmanen!

HRVATSKI prvak će u 3. pretkolu Lige prvaka igrati protiv HJK Helsinkija, koji je prošlog ljeta u istoj fazi ispao od Partizana (0:3, 1:2), nakon čega ih je kvalifikacijama za skupinu Europa lige razbio Bešiktaš (0:2, 0:4).

> Zoran Mamić puše na hladno: Najprije moramo proći Neftchi

> Dinamo na prvaka Finske, Partizan na Genk! 

Najtrofejniji finski klub je katastrofalan u Europi: Prošle sezone pet poraza u šest utakmica

Jedini klub kojeg je Helsinki pobijedio prošle sezone u Europi je litvanski prvak Ekranas, ali su 2. pretkolo Lige prvaka prošli teškom mukom - nakon poraza 0:1, uzvrat su dobili 2:0 poslije produžetaka i prošli. Pobjednički gol braniča Ojale nije pratilo previše navijača - svega šest tisuća, tako da se Dinamo ne treba bojati vruće atmosfere u hladnom Helsinkiju.

Naravno, formalno se ni Dinamo ni Helsinki još nisu plasirali u sljedeće pretkolo ove sezone, ali obzirom da Dinamo u Baku ide s prednošću 3:0 protiv Neftchija iz prve utakmice, a Helsinki doma brani jednak rezultat izboren kod velškog Bangora, nema dvojbe da ćemo 26. ili 27. srpnja gledati utakmicu sa helsinške Sonore, a tjedan poslije na Maksimiru. Helsinki je prije dva dana pobijedio 3:0 u Walesu uz dva gola makedonskog Albanca (s finskom putovnicom) Berata Sadika i jedan Sebastiana Sorse.

Helsinki je 203. klub u Europi po Uefinom koeficijentu. U posljednjih pet godina izbacili su jedino Luksemburžane i Litvance

Osim pet poraza u šest prošlogodišnjih europskih utakmica, Helsinki je i prijašnjih sezona bio očajan u europskim pretkolima: I oni imaju svoj Shelbourne - 2006. u kvalifikacijama Kupa Uefa izbacila ih je slabašna irska Drogheda, sezonu poslije uspjeli su proći tek luksemburšku Etzellu, ali ih je odmah potom izbacio danski Aalborg. Sljedeći europski izlazak i poraz dočekali su u ljeto 2009. od litvanske Vetre. Ni ne čudi da je tek 203. klub Uefinog renkinga s mizernim koeficijentom 4.701.


Dominira u Finskoj, kao Dinamo u Hrvatskoj

Helsinki je najuspješniji finski klub sa osvojena 23 prvenstva i 10 kupova. Ponosi se i najvećim europskim dostignućem - jedini je finski klub koji je igrao u Ligi prvaka. U sezoni 1998/99, kada se Croatia borila za prolazak s Olympiacosom, Portom i Ajaxom, Helsinki je u skupini s Kaiserslauternom, Benficom i PSV-om zauzeo zadnje mjesto. Aktualni trener Antti Muurinen (57) je vodio klub do povijesnog uspjeha, a očigledno se radi o najuglednijem finskom strategu, jer bio je izbornik 2000.-2005., a osvojio je pet finskih naslova i dva kupa.

U Finskoj se prvenstvo zbog hladne klime igra od travnja do listopada, tako da se Helsinki sada nalazi "u punoj natjecateljskoj spremi", a nastup u ovosezonskoj Ligi prvaka zaslužio je na osnovu titule iz 2010, osvojene s četiri boda prednosti ispred KuPS-aiz Kuopia. Finska Veikkasusliga broji 12 klubova, igra se trokružno (svatko sa svakim), a Helsinki nakon 15 kola prvom pratitelju Interu iz Turkua bježi 10 bodova.

Litmanen i Riihilahti - ikone finskog nogometa koje se odbijaju umiroviti

Posebna zanimljivost vezana uz Helsinki je što je ove sezone kod njih prešao Jari Litmanen, jedan od simbola trofejnog Ajaxa 90-ih i to u 40. godini. Popularni Jari (kojem je u Finskoj podignut spomenik i nositelj je najvećih državnih odličja) i njegova fudbalerka se još uvijek ne daju, a ovaj neuništivi veteran igrao je prvoligaški nogomet kad se neki od Dinamovih prvotimaca još nisu ni rodili.

Drugi veliki veteran je 34-godišnji defenzivni veznjak Aki Riihilahti, koji je igrao u Engleskoj za Crystal Palace, ali je kudikamo ekstrovertiraniji od povučenog Litmanena.

Pročitajte više