Sammir je odlučio Dinamu donijeti Ligu prvaka!

U LEPEZI epiteta oko njegovog imena stajat će i ovo - Sammir je vjerojatno čovjek koji će Maksimiru nakon 12 godina vratiti Ligu prvaka! Dva njegova pogotka i asistencija u demoliranju Malmoa (4:1) trebali bi biti dovoljni da Kruno Jurčić krene stopama Ardillesa i Kranjčara. I vjerojatno ga nitko neće pitati zašto je Calello bio najbolji švedski igrač i u koliko je sati Sammir sinoć bio u krevetu.

>Sammir se naježio zbog ovacija, Bilić poručio: Ovakav može igrati i za Brazil!

Uraganska partija u play offu za Ligu prvaka imala je dva dijametralno suprotna poluvremena.

Prvo je bilo klasično Dinamovo poluvrijeme, s puno petljanja pred golom i jednim kiksom obrane koji se sve vratio na početak. U drugom, manje šansi, ali puno više golova. Jedina je konstanta bio Sammir, u partiji života.

Himna Lige prvaka konačno u Maksimiru

Brazilca je ponijela himna Lige prvaka, bio je to Sammir kakvog je Dinamo dugo čekao. Važno da se isplatilo. Svi njegovi sunovrati stat će u 10-ak milijuna eura koliko  će Dinamo inkasirati uđe li u Ligu prvaka. Jednom je nogom već unutra.

Na krilima njegove inspiracije Modri su povukli od prve minute, povukao je u šesnaesterac Malmoa čak i Tonela. Zagrijao se s nekoliko konkretnih ubačajima, da bi već u četvrtoj minuti otključao vrata Melichareka i natjerao Dinamovog navijača da stidljivo povjeruje...

Od Dinama smo vidjeli sve. Ili gotovo sve, od ovog kidanja živaca...

S desne strane sjurio se Vrsaljko, ubačaj su svijetlo plavi nekako amortizirali, ali lopta se ipak odbila do Sammira koju je u trku posprema iza leđa golmana. Bio je to najbolji mogući scenarij, Dinamu se otvorilo, a gosti su doživjeli šok. Podloga za rasterećen nastavak, koji je bio sve osim toga. Od Dinama su navijači navikli na sve i svašta, ali kidanje živaca koje je uslijedilo bilo je za modrog navijača još neistraženo. 15 udaraca na gol uputili su Modri u prvom dijelu. Malmo svega jedan - koji je završio u donjem lijevom kutu Kelave. Matirali su ga Šveđani iz dva poteza, u biti tri - ako pribrojimo neuračunjivost Ibaneza. Igrala se 16. minuta, jedna dubinska lopta došla je do Mehmetija, Ibanez ga nije ispratio i stvari su krenule ispočetka.

Dinamo se ovaj put nije prepao. Sijevali su napadi, Ibanezu su blokirali volej nakon novog Sammirovog ubačaja, pa je potom Badelj sjajnom dijagonalom pogodio Leku na desnoj strani, a Dinamov veznjak opalio je umjesto da vrati povratnu čovjeku koji je večeras odlučio da Dinamo mora pobijediti. U 26. minuti Badelj je s desne strane, nakon odlične lopte Rukavine, tukao slabo u ruke golmana, a akciju je opet započeo Sammir. Novi njegov pokušaj već u 33. minuti, pa potom ringišpil koji je Rukavina spremio dvojcu Malmoa. Zaustavio ga je golman. Krenula su petljanja i komplikacije pred golom, kazna je umalo stigla iz kontre. Ipak, Larsson je bio u zaleđu.

Potom novi val šokova: Sammir je u 40. miniuti izvozao Wiltona i ubacio metar ispred gola, no nitko od Dinamovih igrača nije to pratio na drugoj vratnici. Umjesto da pomogne u presingu, publika je počela gubiti živce. No, kada smo vidjeli kako je Krstanović promašio zicer minutu kasnije, skoro smo razumjeli. Iako je Jansson bio metar iza njega, uspio mu je skinuti loptu koja je već bila u golu. I onda za kraj, Badelj iz voleja gađa desnu stativu.

Odmor je svima dobro došao.

Krstanović se međutim s njega nije vratio. Sammir ga je uposlio novim proigravanjem, ali nitko ne zna što je htio Dinamov napadač.

Uraganske četiri minute

Znao je zato Ibanez kada je kroz noge gurnuo loptu igraču Malmoa, prizemno centrirao Rukavini koji gura loptu u mrežu za 2:1. U četiri minute sve se odčepilo, Sammir je krenuo u dribling, nije ga mogao zaustaviti nitko osim golmana i sudac je pokazao na bijelu točku. Sammir je ostao hladan, ali ne i tribine. Modri uragan tu se nije zaustavio, i dalje ga je predvodio Sammir.

Povukao je kontru, lažnjakom izbacio sredinu obrane Malmoa i proslijedio loptu Beqiraju (zamijenio Krstanovića) koji pogađa  desni kut Melichareka.

U 90. minuti izvukao je Jurčić iz igre igrača kojem se naklonio svaki od 38 tisuća gledatelja. Zaslužio je, baš kao i Dinamo. San odavno nije bio stvarniji.

DINAMO, SASTAV: Kelava - Vrsaljko, Tonel, Vida, Ibanez - Calello, Leko, Badelj, Sammir - Rukavina, Krstanović

MALMO, SASTAV: Melicharek - Halsti, Jansson, Andersson, Hamad - Mehmeti, Mutavdžić, Pekalski, Durmaz - Wilton - Larsson

Pročitajte više