Dinamo na ljeto preskače europske kvalifikacije? Evo što se za to mora dogoditi

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

DINAMO bi sljedeće sezone mogao preskočiti europske kvalifikacije. Ako ne bude prvak (zaostaje za Rijekom pet bodova uz utakmicu manje), Dinamo može kao viceprvak ili osvajač Kupa izravno se plasirati u grupnu fazu Europa lige.

Za to je potrebno da zagrebački klub bude klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama Europa lige te da Konferencijsku ligu osvoji klub koji kroz domaće prvenstvo osigura plasman u Ligu prvaka ili u grupnu fazu Europa lige.

Od osam klubova u četvrtfinalu Konferencijske lige, četiri trenutno ispunjavaju uvjet koji je potreban Dinamu. To su Aston Villa, Lille, Fenerbahče i PAOK. Za te klubove, prema trenutnoj situaciji u nacionalnim prvenstvima, Dinamo treba navijati u Konferencijskoj ligi.

Sigurno će u polufinale proći Aston Villa ili Lille jer igraju međusobno (Villa u prvoj utakmici pobijedila 2:1), PAOK lovi gol zaostatka protiv Club Bruggea, a Fenerbahče isti takav zaostatak protiv Olympiakosa.

Dinamo mora navijati i protiv Ajaxa

Potencijalni problem za Dinamo predstavlja i Ajax. Nizozemski velikan ima veći koeficijent od Dinama i ne smije se plasirati u Europa ligu kako bi hrvatski klub u ovom scenariju mogao izravno u grupnu fazu.

Za Dinamo je potencijalno vrlo važno da se u Nizozemskoj dogodi jedan od sljedećih scenarija: da Feyenoord osvoji kup u finalu protiv NEC-a i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od šestog mjesta ili da NEC osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od petog mjesta (zaostaje sedam bodova za četvrtim AZ-om).

Pročitajte više