Dinamu mina koju je htio izbjeći: Naftaši gazde koji je križanac Mamića i Tončija Vrdoljaka

"PODCJENJUJEMO protivnike u 2. pretkolu, a baš sam u Makedoniji pričao s Mitreskim, koji je u Neftchiju iz Bakua, gdje igra Mpenza, a žele dovesti Aleksandra Hleba. Oni su jedna od mina na koju možemo naletjeti." izjavio je prije nekoliko dana Kruno Jurčić.

Mamić: Ako ne prođemo Neftchi, to će biti kraj mene

> Jurčić: Protiv Neftchija ćemo se morati više potruditi, ali naš cilj je i dalje Liga prvaka

> Dinamo u drugom pretkolu Lige prvaka protiv prvaka Azerbajdžana!

Neftchi je željan Europe: Najbolji azerbajdžanski klub tri godine nije bio u euro-kupovima

Ta mina pluta na obali Kaspijskog mora, poznatog po bogatim nalazištima energenata, pa otuda i ime kluba, što znači Nafta. "Bijelo-crni", kako ih zovu zbog klupskih boja, su najbolji i najomiljeniji azerbajdžanski klub, koji je od samostalnosti 90-ih osvojio šest prvenstava i četiri kupa. Neftchi igra na nacionalnom stadionu Tofiq Bahramov, koji prima 30 tisuća gledatelja.

Razlog više zbog kojeg će Neftchi biti napaljen na Dinamo je što su prošle tri godine od njihovog posljednjeg izlaska u Europu, kada su u ljeto 2008. u "pokojnom" Intertotu kupu nakon eliminacije slovačke Nitre i belgijskog Germinala, ispali u 3. kolu od rumunjskog Vasluija.

Nije im nepoznata ova regija: Igrali su protiv Gorice, Zvezde, Širokog


Azeri su tri godine zaredom (1999-2001) u 1. kolu Kupa Uefa ispadali od klubova s područja bivše Juge: Crvene Zvezde, a onda dvije godine zaredom od slovenske HIT Gorice. Tri godine poslije u prvom pretkolu Lige prvaka prošli su Široki Brijeg, ali ih je odmah u 2. izbacio moskovski CSKA.

Sljedeće sezone (05/06) su također prošli prvo pretkolo LP - islandski FH, ali ih je opet u 2. pretkolu izbacio još jedan velikan, Anderlecht, s ukupnih 5:1. Kad se podvuče crta pod Neftchijeve europske "uspjehe", vidi se kako im je najveći domet 2. pretkolo Lige prvaka ili 3. Intertoto kupa, ali..

Sadyg Sadygov je glavni igrač

Krajem 2009. klub preuzima Sadyg Sadygov, 45-godišnjak ozbiljnog i starijeg izgleda. Biografija kaže da je diplomac azerbajdžanskog politehničkog sveučilišta, specijaliziran za automatiku. Izvršni je predsjednik Neftchijevog sportskog kompleksa, član IO nacionalnog olimpijskog odbora i "uvažena ličnost fizičke kulture i sporta".

Čim je preuzeo klub odlučio je prekinuti sramotnu petogodišnju trofejnu sušu dovođenjem stranih pojačanja za basnoslovne iznose. Došao je nekada veliki i nikad do kraja potvrđeni talent i bivši belgijski reprezentativac Emile Mpenza (32), koji je u karijeri igrao za Schalke, HSV i Manchester City, a  u Azerbejdžan je stigao prošle sezone iz Siona. Osim njega, dovedeni su Bahodir Nasimov iz Rubina, kao i spomenuti Igor Mitreski (69 nastupa za reprezentaciju) i Slavčo Georgievski.

U Neftciju igraju petorica Brazilaca, a klub je nedavno pojačao i srpski vratar Saša Stamenković koji je igrao kod Roberta Prosinečkog u Crvenoj Zvezdi.

Prvaci sa sedam bodova prednosti pred Dinamovim azerbajdžanskim protivnikom od prije četiri godine

Takva politika donijela je ploda već na kraju sezone. Postali su prvaci tako što su u play-offu osjetno podebljali bod više od Khazara, donesen iz regularnog dijela. Na kraju prvenstva imali su čak sedam bodova prednosti ispred najvećeg rivala.

U povijest se upisao i Arif Asadov, koji je u prvoj sezoni na klupi kluba uzeo naslov i tako postao prvi u povijesti Neftchija koji je osvajao prvenstvo kao igrač i trener.

Modri su već bili u Azerbajdžanu. Pod vodstvom Branka Ivankovića su u ljeto 2007. teškom mukom u 1. pretkolu izbacili Neftchijevog suparnika Khazar iz Lenkorana. Nakon 1:1 u prvoj utakmici u gostima, na Maksimiru je izvjesni Juninho (naravno, ne "pravi") doveo goste u vodstvo u 15. minuti, koje je trajalo sve do 55. minute kada Davor Vugrinec Dinamu donosi produžetke, gdje su posao završili Mandžukić i Tadić (3:1).

Pročitajte više