hnl europa

Dinamo: Naš Kosovar zbog političkih razloga definitivno ne smije igrati kod Sheriffa

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

DINAMO će na jednoj od dvije glavne utakmice sezone, u utorak kod Sheriffa u prvom meču play-offa Lige prvaka, morati igrati bez Lirima Kastratija.

Krilni napadač (22) je prošle godine za dva milijuna eura došao u Dinamo iz Lokomotive. Od tada je za prvaka Hrvatske zabilježio 49 nastupa, četiri gola i devet asistencija. Ove sezone je u pretkolima LP-a namjestio dva gola.

Njemu je sada zabranjen ulazak u Moldaviju jer je državljanin Kosova, a Moldavija ne priznaje tu državu. 

Kosovo je u veljači 2008. proglasilo neovisnost od Srbije. Do danas je više od sto država priznalo neovisnost Kosova, od toga četiri republike bivše Jugoslavije: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija.

Kastrati je prošle sezone dobio vizu za Rusiju, koja također nije priznala Kosovo.

Međutim, Moldavija nije popustila brojnim apelima Dinama, objavio je prvak Hrvatske u priopćenju koje prenosimo u cijelosti: 

"Ovim putem obavještavamo javnost i navijače o tome da je GNK Dinamo prema Moldaviji prije nekoliko dana uputio zamolbu da moldavska država igraču prve momčadi Dinama Lirimu Kastratiju, inače državljaninu Kosova, odobri izdavanje vize za ulazak u Moldaviju s ciljem sudjelovanja igrača u utakmici play-offa UEFA Lige prvaka između Sheriffa i Dinama.

Nakon intenzivnih kontakata kluba s Hrvatskim nogometnim savezom i UEFA-om, u nedjelju smo dobili odgovor da moldavska država ne može odobriti ulazak igrača Lirima Kastratija u Moldaviju.

GNK Dinamo izražava žaljenje zbog toga što igrač prve momčadi nije dobio pozitivan odgovor u kontekstu putovanja u Moldaviju kao igrač GNK Dinamo na službenu utakmicu kvalifikacija za Ligu prvaka te što angažman HNS-a te UEFA-e kao krovne europske nogometne organizacije također nije rezultirao pozitivnim odgovorom.

Igrač Dinama nažalost zbog političkih razloga nije dobio mogućnost doći u priliku realizirati svoje sportske ciljeve.

Zahvaljujemo Hrvatskom nogometnom savezu, UEFA-i te nogometnom savezu Moldavije na uloženim naporima u rješavanju ovog problema."

Pročitajte više